Ruská nádej v boji proti HIV

Po prelomovom úspechu ruskej vedy, ktorým bolo uvedenie  vysokoúčinnej vakcíny Sputnik V proti ochoreniu na Covid 19 sa zraky svetovej odbornej verejnosti čoraz častejšie upierajú rovnakým smerom. Tak je to aj v prípade vývoja vakcíny proti vírusu ľudskej imunodeficiencie (HIV).

Vzhľadom k tomu, že na začiatku tohto mesiaca oznámil Americký zdravotný inštitút smutnú správu, že ukončil test látky HVTN 702 v Južnej Afrike s tým, že táto vakcína nezabránila rozvoju HIV u testovaných subjektov, ostáva ruský vývoj ďalším ohnivkom v reťazi ľudského zápasu s týmto vírusom.

Rusko vytvorilo niekoľko prototypov vakcín proti vírusu ľudskej imunodeficiencie (HIV), uvádza sa v správe tureckej agentúry Anadolu. Niekoľko štátnych výskumných centier vrátane Virologického a biotechnologického ústavu vektorov pracuje na vakcínach proti HIV, informovala agentúru Anna Popova, ktorá dodala, že „Rusko využije všetky dostupné príležitosti na dokončenie vývoja svojej vlastnej vakcíny proti HIV.“ Koncom minulého roka Alexej Mazus, hlavný špecialista na HIV / AIDS na ruskom ministerstve zdravotníctva, vyjadril nádej, že vakcína proti HIV bude v najbližších rokoch k dispozícii. Ďalej dodal, že svet je už iba  „jeden krok od zavedenia injekčných foriem očkovacej látky“, pričom na imunizáciu človeka stačí jediná dávka, uzatvára svoju správu agentúra Anadolu.

Pokiaľ nedorazí do arzenálu lekárov vakcína, tak sa pri prevencii HIV preukázala ako efektívna iba preexpozičná profylaxia, tá si však vyžaduje, na rozdiel od vakcíny, užívanie liekov, zväčša na dennej báze.

FOTO:
Photo created by freepik – www.freepik.com


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *