Sardinkami proti cukrovke

Z novej štúdie výskumníkov z Open University of Catalonia v Španielsku vyplýva, že k prevencii pred cukrovkou druhého typu môže prispieť, ak zjete čo i len dve konzervy sardiniek za týždeň.

Konzumácia olejnatých rýb je podľa vedcov dokonca efektívnejšia než príjem tých istých živín prostredníctvom tabletiek. Sardinky obsahujú veľa taurínu, vápniku a vitamínu D. Navyše, konzumácia olejnatých rýb zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu a hormónov, ktoré pomáhajú rozkladať glukózu a znižovať krvný tlak.

Spoluautorka štúdie profesorka Diana Rizzolová z Fakulty lekárskych vied k danej problematike uviedla: „Živiny môžu hrať kľúčovú rolu pri prevencii a liečbe mnohých rozličných patológií, ale ich účinok je zvyčajne zapríčinený synergiou, ktorá existuje medzi nimi a potravinou, v ktorej sa nachádzajú. Sardinky majú preto ochranný efekt, lebo sú bohaté na spomínané živiny, pokým živiny užité vo forme doplnkov nefungujú do tej istej miery.“. 

Zdroj: Pravda.sk

Foto: monicore z Pixabay



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *