Aj v ďalšom školskom roku plánujú UVZSR a regionálne úrady verejného zdravotníctva spolupracovať pri realizácii projektu Viem, čo zjem

Viem, čo zjem je projekt, v ktorom Úrad verejného zdravotníctva SR figuruje ako odborný garant už niekoľko rokov. Počas školského roku 2021/2022 prebiehal na Slovensku už šiesty ročník tohto projektu. Projekt patrí do celosvetového programu Nestlé Healthy Kids.

Cieľová skupina: žiaci 3. – 6. ročníka ZŠ získavajú zábavnou formou vedomosti o význame zdravého stravovania, zásad správnej výživy, taktiež sa zorientujú v zložení potravín a učia sa, ako ich správne skladovať či konzumovať.

Cieľom projektu je motivovať žiakov ZŠ, ktorí sú vo veku 8-12 rokov, k správnym stravovacím návykom, k vyváženému životnému štýlu a podporiť ich záujem o pohybovú aktivitu.

Od školského roku 2020/2021 je možnosť vybrať si voliteľný predmet Viem, čo zjem (zahŕňa 6 tematických celkov: Vyvážená strava, Pitný režim, Ovocie a zelenina, Riziká nevhodného stravovania, Energia, Hygiena potravín.)

Počet zapojených škôl v školskom roku 2021/2022: 212

Počet zapojených žiakov v školskom roku 2021/2022: 23 320

Počet zapojených škôl vo voliteľnom predmete: 83.

Realizácia prieskumu – Marec 2022

Cieľová skupina: rodičia tretiakov až šiestakov na ZŠ (8-11 r.) Vzorka: 907 respondentov (28 % chlapcov a 72 % dievčat)

Výsledky:

  • Najsilnejší faktor, ktorý ovplyvňuje nadváhu detí? pohybová aktivita dieťaťa à deti, ktoré sa viac hýbu, majú nadváhu menej často
  • Druhý faktor: pitie sladených nápojov à deti, ktoré pijú viac sladených nápojov, majú nadváhu častejšie
  • Tretí faktor: nadváhu ovplyvňujú raňajky à Deti, ktoré raňajkujú 1-, 2- a menej krát týždenne, majú častejšie nadváhu ako deti, ktoré raňajkujú každý deň
  • Významným faktorom, ktorý sa podieľa na stravovacích návykoch detí:
    • deti rodičov s nižším príjmom celkovo žijú menej zdravo, okrem pohybu a športu (častejšia konzumácia fastfood či vyprážaného jedla; častejšie a viac konzumujú sladené nápoje)
    • deti rodičov s vyšším príjmom celkovo žijú zdravšie, okrem pohybu a športu (častejšia konzumácia zeleniny a ovocia, častejšie sú každodenné raňajky, menej častá je konzumácia fastfood či vyprážaného jedla)

Ďalšie zistenia:

  • Narastá podiel detí so stravovacími obmedzeniami (rok 2017 – 9 %, 2019 – 10 %, 2022 – 12 %)
  • najčastejšie obmedzenia: alergia na laktózu/mlieko; alergia všeobecne/na nejakú potravinu, bezlepková diéta atď.

Konzumácia raňajok počas týždňa:

  • 66 % každý deň
  • 10 % 3-4-krát
  • 12 % 1-2-krát
  • 12 % nikdy

Konzumácia ovocia či zeleniny za týždeň:

  • 44 % každý deň
  • 36 % 3-4-krát
  • 17 % 1-2-krát
  • 3 % nikdy

Pitie sladených nápojov za týždeň:

  • 21 % každý deň
  • 17 % 3-4-krát
  • 47 % 1-2-krát
  • 14 % nikdy

Podrobnejšie výsledky prieskumu nájdete tu.

Zdroj: UVZSR, TS




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *