Máte súrodenca so zdravotným postihnutím? Táto iniciatíva vás zaujme

V Prešove vzniká projekt pre dospelých súrodencov osôb so zdravotným znevýhodnením. Stojí za ním doktorandka z inštitútu psychológie a študentka Sokratovho inštitútu Viktória Majdáková. „Ako sestra som si taktiež prešla náročným obdobím. Táto osobná skúsenosť ma inšpirovala k tomu, aby som sa počas vysokoškolského štúdia hlbšie ponorila do problematiky súrodencov osôb so zdravotným postihnutím. V súčasnosti spolu s mojím tímom pracujeme na inovatívnom projekte, ktorého cieľom je poskytnúť cielenú a efektívnu podporu založenú na autentických skúsenostiach týchto súrodencov.“ hovorí mladá doktorandka Prešovskej univerzity.

Tím psychológov preto spúšťa prieskumný dotazník zameraný na potreby dospelých súrodencov osôb so zdravotným postihnutím. Cieľom tejto iniciatívy je zhromaždenie cenných informácií od súrodencov, na ktorých základe potom pripravia podporno-vzdelávacie skupiny tak, aby lepšie reflektovali ich konkrétne potreby a očakávania.

Skryté výzvy v tieni zdravotného postihnutia

Podľa odborníkov zohrávajú súrodenecké vzťahy kľúčovú úlohu v našom kognitívnom a emocionálnom vývoji. Keď má však jeden zo súrodencov zdravotné postihnutie, rodinná dynamika sa výrazne mení a súrodenci čelia zvýšenému stresu a úzkosti. Z údajov štatistického úradu SR vyplýva, že na Slovensku žije viac ako 137 000 takýchto súrodencov. Existujúce podporné programy sa však venujú predovšetkým samotným zdravotne znevýhodneným alebo ich rodičom.

„Aby sme vedeli praktickú podporu preniesť do reality, potrebujeme v tejto fáze zozbierať čo najviac relevantných informácií. Preto ak ste dospelý súrodenec osoby so zdravotným postihnutím, zapojte sa do výskumu. Dotazník je anonymný a jeho vyplnenie zaberie pár minút“, dodáva Majdáková. Zber údajov prebieha do konca septembra 2024.

Dotazník viete otvoriť kliknutím na tento link.

Zdroj, foto: Viktória Majdáková, TS




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *