Celiatici sa k dietetickým potravinám dostanú jednoduchšie

Ministerstvo zdravotníctva urobilo viacero efektívnych krokov, ktoré zabezpečia bezpečný a terapeuticky účinný prístup k liečbe pre túto skupinu pacientov.

Vďaka novému prerozdeleniu bezglutenovych potravín do dvoch podskupín „potraviny“ a „suroviny“ budú mať celiatici jednoduchší spôsob výberu týchto druhov dietetických potravín. Budú si môcť zvoliť ľubovoľnú kombináciu surovín a potravín v rámci dvoch limitov, v porovnaní s doterajšími piatimi. Kým doteraz mal pacient mesačne nárok na 10 kg dietetických surovín a potravín, po novom mu zdravotná poisťovňa uhradí 10 kg dietetických surovín a zhruba 1,9 kg potravín.

V novej kategorizácii dietetických potravín platnej od 1. 10. 2024 sme prerozdelili tzv. množstvový limit L2 pre bezgluténové suroviny (múka, strúhanka, krupica) a limit L3 pre bezgluténové potraviny (chleby, cestoviny). Pacientovi v lekárni po novom postačia dva lekárske predpisy namiesto piatich, ktoré musel lekárnikovi predložiť doteraz, aby mu bol pokrytý sortiment uhrádzaný z verejného zdravotného poistenia. Menší počet receptov uľahčí aj prácu poskytovateľom lekárskej a lekárenskej zdravotnej starostlivosti.

MZ SR eviduje niekoľko pacientskych podnetov, ktoré upozorňovali na nedostatočnú kvalitu balených trvanlivých chlebov (napr. pleseň). Pre pacienta je najbezpečnejšie, ak si potraviny pripravuje z čerstvých surovín v domácom prostredí, čo je aj ekonomicky efektívnejšie.

Podľa aktuálne platnej legislatívy do zoznamu kategorizovaných dietetických potravín možno zaradiť dietetickú potravinu v pevnej dávkovanej forme, okrem prášku a granulátu. V zozname kategorizovaných dietetických potravín sú zaradené chleby a cestoviny, ktoré tam vstúpili pred rokom 2018, pričom pri niektorých, ako sú napr. cestoviny, výrobcovia už nedokážu pokryť potreby pacientov celiatikov, a to z dôvodu ukončenia výroby, čiže ich len dopredáva.

Foto: Freepik

Zdroj: MZ SR, TS




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *