V UNLP leží od 65 do 73 kovidových pacientov, 92 % nie je očkovaných. Nemocnica zvýšila počet kovidových lôžok

V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice opäť stúpol počet kovidových pacientov. „Hospitalizovaných máme za uplynulé dni od 65 do 73 kovidových pacientov. Reprofilizované lôžka sa v priebehu uplynulých dní naplnili natoľko, že sme pre nich museli vyčleniť  ďalšie pracovisko. Denne prijímame na hospitalizáciu od 5 do 10 pacientov. Momentálne tak máme 103 kovidových lôžok, ktoré sú naplnené na 65%,“ opisuje situáciu generálny riaditeľ UNLP Košice MUDr. Ján Slávik, MBA. 

Osem pacientov je v kritickom stave napojených na umelú pľúcnu ventiláciu, štrnásti potrebujú neinvazívnu ventiláciu, vysokoprietokový kyslík. „Za september sme zaznamenali 31 obetí kovidu, sú to mimoriadne vysoké čísla. Až 92% kovidových pacientov nie je očkovaných, nebezpečný delta variant si vyberá svoju daň. Mnohým úmrtiam sa dalo predísť, pokiaľ by boli pacienti očkovaní,“ uvádza J. Slávik.  

Ďalšia reprofilizácia na Neurologickom oddelení na Rastislavovej ulici

V UNLP sme uzavreli na pracovisku na Rastislavovej ulici časť Neurologického oddelenia. „Pre liečbu kovidových pacientov sme na klinike vyčlenili ďalších 22 lôžok. Dve z nich budú slúžiť pre pacientov s ochorením COVID-19, ktorí sú zároveň po cievnej mozgovej príhode. Pre psychiatrických pacientov s kovidom máme vyčlenené lôžka na II. psychiatrickej klinike,“ vysvetľuje MUDr. Ľuboslav Beňa, PhD., výkonný riaditeľ UNLP Košice pre liečebno-preventívnu starostlivosť.

S prechodom do 2. fázy ohrozenia podľa platného COVID automatu (bordová fáza) sa od pondelka, 4. októbra upravila triáž pacientov. „Poverení zamestnanci na triážach sa okrem štandardného merania telesnej teploty veľmi dôsledne pýtajú vstupujúcich osôb, či nemajú nariadené karanténne opatrenia (izolácia, karanténa) a či nemajú pozitívny test na COVID-19 (PCR alebo Ag test)“.

Na triáži zároveň preverujú, čí sú pacienti očkovaní, resp. testovaní, prípadne sú telefonicky dohodnutí s prislúchajúcou ambulanciou na osobitnom postupe. To znamená, že budú testovaní pred samotným ošetrením. „Biely náramok nerizikového pacienta bude môcť dostať len osoba po jednoznačne  negatívnej odpovedi,“ uzatvára výkonný riaditeľ.

Zdroj, foto: UNLP Košice, TS




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *