Hľadáte zubára? Zubné ambulancie vo zvolenskej nemocnici prijímajú nových pacientov

V júli 2023 sa stala bývala Železničná poliklinika vo Zvolene súčasťou siete zdravotníckych zariadení AGEL, v júni 2024 sa ambulancie presťahovali a stali sa súčasťou Nemocnice AGEL Zvolen. Zvolenská nemocnica aj vďaka tomu rozšírila spektrum poskytovanej zdravotnej starostlivosti, pričom jednou z noviniek sú aj stomatologické ambulancie. Tie aktuálne prijímajú nových pacientov, dospelých aj deti už od 2 rokov.

Okrem zabehnutej ambulancie MUDr. Wagnerovejambulancie MUDr. Sliackej, ktorá okrem klasickej stomatologickej starostlivosti poskytuje pre pacientov zo Zvolena a okolia aj parodontologickú starostlivosť, si môžu pacienti zvoliť aj dlhoročného odborníka so špecializáciou na zhotovovanie zubných náhrad, MUDr. Ivana Pavlova. Ten sa po rokoch pôsobenia v Bratislave vrátil na rodné stredné Slovensko. „Od ukončenia štúdia na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave v roku 1992 som pracoval v zubnej ambulancii, od roku 1996 súkromne. O zuby pacientov sa starám už 32 rokov a ak by som to mal za tie roky porovnať s minulým obdobím, dnes Slováci viac dbajú na prevenciu a dentálnu hygienu. Stále sa však nájde aj dosť takých, ktorí prídu na ošetrenie, až keď ich bolesť donúti. Ale to už patrí k nášmu odboru, je to ľudsky pochopiteľné,“ hovorí MUDr. Pavlov z Nemocnice AGEL Zvolen.

Stomatologická ambulancia MUDr. Pavlova po presťahovaní do priestorov polikliniky Nemocnice AGEL Zvolen prijíma nových pacientov, dospelých aj deti už od 2 rokov. Okrem vynovených priestorov, v ktorých ambulancia sídli, majú pacienti k dispozícii dentálnu hygienu aj zubný röntgen v podstate na jednej chodbe. „Poskytujeme široké spektrum služieb, preventívne prehliadky, výplne, extrakcie, spolupracujeme však aj so špičkovým zubným technikom, vďaka čomu vieme poskytnúť aj protetické ošetrenia fixnými náhradami – porcelánové korunky, mostíky – a tiež snímateľnými náhradami, v tomto prípade ide o protézy,“ vymenováva stomatológ.

Práve zubná protetika je MUDr. Pavlovovi naozaj blízka, nakoľko 2 roky pôsobil ako vyučujúci budúcich stomatológov aj na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Z vlastnej skúsenosti preto vie povedať, že o tento odbor je záujem. „Mladí kolegovia, ktorí prejavovali záujem o „zubárinu“, v mojom prípade aj o protetiku, boli veľmi šikovní a agilní, priebojní, bažiaci po nových vedomostiach a skúsenostiach. Problém však vidím v nedostatku vyučujúcich, čo spôsobuje menej praktických hodín výuky oproti časom môjho štúdia, kedy na jedného asistenta pripadali 2 – 3 študenti. Dnes má asistent aj 10 – 14 študentov pod dohľadom a nestíhajú sa všetci vystriedať pri pacientovi,“ objasňuje lekár. Počet prijímaných študentov na odbor je navyše limitovaný, čo môže v prípade odchodu mladých zubárov do zahraničia a odchodu starších lekárov do penzie spôsobiť personálne problémy a eventuálny nedostatok zubárov.

Vďaka skúsenostiam s prácou v hlavnom meste dnes vie porovnať aj stomatologickú prax vzhľadom na miesto pôsobenia. „Naša práca, jej výsledky a prístup k pacientom by mali byť rovnaké bez ohľadu na to, kde ordinujeme. Práca stomatológa v Bratislave je však o čosi stresujúcejšia, pretože sa tam stretnete nielen s väčšou konkurenciou, ale aj zvýšenými nárokmi pacientov, najmä tých, ktorí si radi „googlia“ príznaky, návody, postupy,“ vysvetľuje stomatológ. Konkurencia, vyššie náklady na prevádzku ambulancie, no tiež vyššia kúpyschopnosť obyvateľstva v hlavnom meste podľa jeho slov spôsobujú aj cenové rozdiely v stomatologických službách v porovnaní s inými kútmi Slovenska.

Aj vďaka osvete mnoho pacientov v súčasnosti častejšie navštevuje zubára a pravidelne sa objednáva na dentálnu hygienu. Vo veľkom stúpol aj záujem o zlepšenie osobnej starostlivosti o zuby. „Alfou a omegou by mala byť pravidelná preventívna prehliadka a návšteva odborne vykonávanej dentálnej hygieny. Dôležitá je tiež správna technika čistenia zubov a zodpovedný prístup k zloženiu stravy, ktorú prijímame. Vo všeobecnosti sa odporúča obmedziť cukry a vyhýbať sa lepivým sladkostiam,“ odporúča.

Vo svojej praxi sa MUDr. Pavlov venuje aj deťom už od 2 rokov, pričom rodičom odporúča objednať dieťa k stomatológovi pri prvých prerezaných mliečnych zúbkoch, keď je dieťa schopné spolupracovať. „Pre zdravý detský chrup je veľmi dôležité, aby dieťa získalo návyk na pravidelné čistenie zubov, rodičia by však mali dohliadať na dočisťovanie. Rovnako ako u dospelých, aj u detí je dôležité nastaviť ich na zdravú životosprávu a stravovacie návyky. Ak už dieťa potrebuje ošetrenie, vysvetlite mu, čo sa ide diať, aby prišlo do ordinácie čo najmenej vystresované,“ radí. Netreba zabúdať ani na budovanie návyku na pravidelné preventívne prehliadky. Veľký pozor si podľa neho treba dať aj na cumlíky. „Cumlíky neodporúčam v dôsledku možných následných ortodontických chýb v budúcnosti pri raste čeľustí. A už vôbec nie tak, ako sa to robievalo kedysi – cumlík namočený v mede,“ dodáva MUDr. Pavlov zo stomatologickej ambulancie Nemocnice AGEL Zvolen.   


Zdroj, foto: AGEL SK, TS




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *