Rezort zdravotníctva rozbehol prípravu výstavby koncových nemocníc v Bratislave

Ministerstvo zdravotníctva SR na základe uznesenia vlády z konca mája 2024 intenzívne pracuje na príprave projektov Národnej univerzitnej nemocnice v Bratislave a Národného ústavu detských chorôb. Aktuálne prebieha posudzovanie súťažných podkladov.

Vláda SR na svojom rokovaní dňa 29.5.2024 prijala uznesenie (číslo 318/2024), ktorým uložila ministerke zdravotníctva predložiť na rokovanie vlády aktualizovaný návrh koncepcie rozvoja Národnej univerzitnej nemocnice v Bratislave  a návrh koncepcie rozvoja Národného ústavu detských chorôb. MZ SR začalo bezprostredne po schválení uznesenia konať. Stanovil sa nevyhnutný rozsah lehoty na vypracovanie štúdií uskutočniteľnosti so zreteľom na hospodárnosť a proporcionalitu oboch projektov. Pre úspešné splnenie tejto úlohy bolo nevyhnutné identifikovať a preštudovať relevantné analýzy, ktorými už ministerstvo disponuje a následne posúdiť ich aktuálnosť a rozsah.

„Po stanovení predpokladanej hodnoty zákazky Analytické zhodnotenie zámeru realizovateľnosti, ktorá v zmysle finančných limitov zadefinovala postup obstarania prebehla príprava súťažných podkladov. Aktuálne ich posudzujeme,“ vysvetlila ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. Doplnila, že rezort koná tak, aby sa po niekoľko desiatkach rokov konečne začalo s realizáciou výstavby koncových zdravotníckych zariadení v našom hlavnom meste. Zabezpečenie súvisiacich a nevyhnutných úkonov v súvislosti s prípravou aj realizáciou zámeru výstavby zdravotníckych zariadení zastrešuje Zdravotnícka implementačná agentúra.

Z pripravenej adaptácie, ktorú prezentovalo ministerstvo zdravotníctva, by Národná univerzitná nemocnica v Bratislave mala mať v zrekonštruovanej a novovybudovanej časti  k dispozícii 1015 lôžok (pričom celkovo v Bratislave 1800) a Národný ústav detských chorôb by mal podľa pripravenej adaptácie medicínskeho programu poskytnúť malým pacientom 446 nových lôžok v tej najvyššej úrovni spolu so zázemím pre sprevádzajúceho rodiča, čím by bola naplnená tak opakovaná požiadavka verejnosti. Pri obidvoch projektoch sa v maximálnej možnej miere využije už existujúca dokumentácia, čo výrazne zjednoduší a urýchli celý proces ich realizácie.

Zdroj, foto: MZ SR, TS





Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *