Ďalšie moderné lieky, ktoré uľahčia život pacientom

Kategorizačná komisia pre lieky schválila na augustovom zasadnutí ďalšie moderné lieky, ktoré budú hradené pre slovenských pacientov. Od 1. decembra 2024 tak v Zozname kategorizovaných liekov pribudnú lieky Sibnayal, Fintepla a Zynlonta a u lieku Leqvio sa rozširujú indikácie o ďalšie ochorenia.

Jedným z liekov, ktoré budú od decembra hradené zo zdravotného poistenia je liek Fintepla s účinnou látkou fenfluramín. Indikuje sa pri liečbe záchvatov súvisiacich s Dravetovej syndrómom a Lennoxovým-Gastautovým syndrómom ako doplnková liečba k iným antiepileptikám pre pacientov vo veku 2 rokov a starších. Pacientom sa podáva vo forme roztoku. „Pri týchto ochoreniach majú zníženú kvalitu života nielen pacienti, ale aj ich rodiny, prípadne opatrovatelia. Je potrebné neustále kontrolovanie pacientov, čo si vyžaduje neustálu prítomnosť rodiča,“ vysvetlila ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. Ako uviedla podľa štúdií a súčasných dostupných klinických dát, liečivo nielen zníži počet záchvatov, ale aj priaznivo pôsobí na kognitívne funkcie a zlepší kvalitu života.

Ďalšie lieky zaradené medzi kategorizované – hradené:

Sibnayal
Liek s účinnou látkou citrónan draselný a hydrogenuhličitan draselný.

Indikácia: Liečba distálnej renálnej tubulárnej acidózy (dRTA) u dospelých, dospievajúcich a detí od jedného roka. Podáva sa  perorálne vo forme granúl s predĺženým uvoľňovaním.

Zynlonta
Liek s účinnou látkou lonkastuximab-tesirín.

Indikácia:  Liečba dospelých pacientov s recidivujúcim alebo refraktérnym difúznym veľkobunkovým B-lymfómom (DLBCL) a vysokomalígnym B-lymfómom (HGBL) po dvoch alebo viacerých líniách systémovej liečby. Podáva sa intravenózne ako infúzia.

Leqvio – rozšírená indikácia
Liek s účinnou látkou  inklisiran.

Indikácia: Liečba dospelých s primárnou hypercholesterolémiou (heterozygotnou familiárnou a nefamiliárnou) alebo zmiešanou dyslipidémiou ako doplnok diéty, v kombinácii so statínom alebo inou liečbou znižujúcou lipidy.

Podrobnejšie informácie o liekoch nájdete na stránke Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv: https://www.sukl.sk/.

Foto: Freepik

Zdroj: MZ SR, TS




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *