Pacientka s myasténiou gravis podstupuje inovatívnu liečbu v prešovskej nemocnici

Dáva šancu aj ďalším pacientom s týmto autoimunitným ochorením

Daniela zo Svitu je prvou pacientkou v prešovskej nemocnici s diagnózou myasténia gravis, ktorej bol podaný inovatívny, nedávno kategorizovaný liek s názvom Vyvgard. Na Slovensku ho zatiaľ dostalo len zopár pacientov. Táto liečba sa môže podávať iba v desiatich špecializovaných pracoviskách na Slovensku, Ambulancia pre centrálne poruchy hybnosti a neuromuskulárne ochorenia vo FNsP J. A. Reimana Prešov patrí k jedným z nich.

Myasténia gravis je závažné autoimunitné protilátkami sprostredkované ochorenie nervosvalového prenosu s významným dopadom na kvalitu života pacienta. Kľúčovým príznakom je unaviteľnosť  kostrových svalov, ktorá kolíše v závislosti na únave a dennej dobe. Ak sú postihnuté dýchacie alebo hltacie svaly, môže sa stať stavom ohrozujúcim život.

„Prvé príznaky sa objavili pred 12 rokmi. Cítila som únavu a slabosť v svaloch, začala som mať ťažkosti s prežúvaním, prehĺtaním i artikuláciou. Boli situácie, keď som sa bez pomoci nevedela postaviť. Zhruba do troch mesiacov od prvých príznakov som sa dozvedela svoju diagnózu,“ spomína Daniela, ktorá patrí do skupiny žien v produktívnom veku (20. – 40. rokov), ktorej sa toto ochorenie týka, v tejto vekovej skupine sú ženy postihnuté častejšie , v pomere 1,5 : l. Druhý vrchol, kedy sa choroba najčastejšie vyskytuje je v 6.-7. dekáde  života, kedy sú častejšie postihnutí muži. Prevalencia tohto ochorenia za posledné roky narastá a posúva sa k starším vekovým skupinám. 

„Od tej doby som si veľa o chorobe naštudovala a zaujímam sa o nové možnosti liečby. O Vyvgarde som čítala a dúfala, že by mi mohol pomôcť, hoci mi liečbu zdravotná poisťovňa niekoľkokrát zamietla,“ vraví Daniela.

Podľa MUDr. Emílie Daňkovej z oddelenia neurológie prešovskej nemocnice, ktorá vedie Danielinu liečbu, je myasténia gravis vážnym ochorením, ktoré vzniká na autoimunitnom podklade. „Ochorenie je vysoko zaťažujúce pre pacientov nielen kvôli samotným príznakom, ale aj konvenčná liečba inhibítormi AChR, vysokými dávkami kortikoidov a nesteroidnými  imunosupresívami svojimi nežiaducimi účinkami  môže značne limitovať  liečbu,  ale aj  významne zhoršiť kvalitu života pacientov. Preto boli vyvíjané a klinicky skúšané nové prípravky v liečbe tohto ochorenia, ktoré cielene ovplyvňujú časť imunitného systému, ktorá je v príčinnej súvislosti s etiopatogenézou generalizovanej myasténie /inhibítory komplementu a inhibítory neonatálnych Fc receptorov/. Výhodou týchto liekov je vysoká účinnosť, dobrý bezpečnostný profil a rýchly nástup účinku. V našej ambulancii pre neuromuskulárne ochorenia toho času evidujeme približne 62 pacientov s týmto ochorením a každý z nich potrebuje špecializovanú, prísne individualizovanú a dlhodobú liečbu.“

Nádej pacientom s generalizovanou seropozitívnou /AChR+/ myasténiou gravis svitla v lete tohto roku.  1. júna bol na Slovensku kategorizovaný prvý inovatívny liek Soliris a 1. augusta  Vyvgard / pri prvom preparáte je potrebné očkovanie proti meningokovej infekcii/. Ako uvádza MUDr. Daňková, „Vyvgard – efgartigimod je inhibítorom neonatálnych Fc receptorov, blokádou ktorých dochádza k zníženiu hladín  cirkulujúcich IgG protilátok, čo je spojené s klinicky významným zlepšením príznakov myasténie a zlepšením aktivít každodenného života. Pacienti často zaznamenávajú rýchle zlepšenie svalovej sily a zníženie únavy už po niekoľkých dávkach.“

Liek patrí medzi nákladné terapie, vyžaduje si schválenie úhrady zdravotnou poisťovňou. Podáva sa v 2 cykloch ako 1-hodinová intravenózna infúzia 1x týždenne počas 4 týždňov, následne o 4 týždne sa zopakuje ďalší 4-týždňový cyklus, potom sa liečba prehodnotí a na základe klinického stavu sa rozhodne o ďalšom pokračovaní liečby. „Rozdiel a zlepšenie vidím hlavne po noci, keď ráno vstávam cítim, že je slabosť menšia. Predtým som ráno pociťovala výraznú slabosť a dlhšie mi trvalo, kým som po liekoch začala fungovať,“ hovorí Daniela.

 „Tento liek otvára nové možnosti pre pacientov, ktorí nereagovali dostatočne na konvenčnú imunomodulačnú liečbu  alebo jej použitiu či eskalácii bránili závažné nežiaduce účinky. Hoci je finančne nákladný, jeho zaradenie do kategorizácie umožní viacerým pacientom dostať ochorenie pod kontrolu , významne zlepšiť kvalitu života nielen im ale aj okoliu. V súčasnosti máme okrem Daniely ďalšiu mladú pacientku, ktorej sme zahájili  rovnakú infúznu liečbu,“ uzatvára MUDr. Daňková. Spolu s ostatnými kolegami oddelenia neurológie má radosť z toho, že pacientom zo spádových oblastí môžu ponúknuť novú, inovatívnu liečbu, ktorá dokáže výrazne prispieť k zlepšeniu ich kvality života.

Zdroj, foto: FNsP J.A. Reimana Prešov, TS




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *