Rezort zdravotníctva upravuje úhrady potravín pre celiatikov

Ministerstvo zdravotníctva realizuje viacero krokov, ktoré smerujú k zmenám pri úhrade dietetických potravín pre celiatikov. Po rokovaniach so zástupcami pacientov aj odbornej lekárskej verejnosti prichádza s konsenzuálnym návrhom pre všetky strany. 

Od 1. októbra 2024 platí nová kategorizácia dietetických potravín. Tá okrem iného delí bezgluténové potraviny do dvoch podskupín „potraviny“ a „suroviny“. Sme presvedčení, že táto zmena jednak zjednodušila spôsob výberu a zároveň poskytla pre pacienta aj vyššiu kvalitu. Priniesla však aj zmenu týkajúcu sa prerozdelenia množstvového limitu. Zdravotná poisťovňa aktuálne uhradí 10 kg dietetických surovín a zhruba 1,9 kg potravín. 

Po ďalších rokovaniach medzi rezortom zdravotníctva so zástupcami organizácií združujúcich celiatikov, ako aj Slovenskou gastroenterologickou spoločnosťou sa podarilo nájsť riešenie, s ktorým vyslovili súhlas všetky zainteresované strany. Našim spoločným cieľom je presadiť maximálne zjednodušenie úhradového systému a zlepšenie dostupnosti bezlepkových potravín pre všetky vekové skupiny celiatikov.

Na základe pokračovania v diskusii k predmetnej problematike prichádza ministerstvo zdravotníctva s úpravou v prerozdeľovacom pomere. Tá je aktuálne v procese riešenia Kategorizačnou komisiou MZ SR. S upraveným návrhom súhlasia zástupcovia celiatikov aj Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti. O podrobnostiach budeme informovať po realizácii všetkých schvaľovacích procesov. Nové prerozdelenie pomeru hradených celiatických potravín bude platné od 1. januára 2025. 

Ministerstvo zdravotníctva vždy dbá o to, aby poskytovaná zdravotná starostlivosť bola v prvom rade bezpečná a dostupná. Pri kategorizácii prihliadame na dosahy na zdroje vo verejnom zdravotnom poistení a potreby pacientov.

Foto: Freepik

Zdroj: MZ SR, TS




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *