Ministerstvo zdravotníctva predlžuje výzvu na podporu psychiatrických stacionárov

Ministerstvo zdravotníctva SR predlžuje vyhlásenie opakovanej výzvy s názvom Doplnenie siete psychiatrických stacionárov v rámci Komponentu 12 Humánna, moderná a dostupná starostlivosť o duševné zdravie. Žiadosti o poskytnutie prostriedkov mechanizmu môžu oprávnení žiadatelia predkladať do  9. novembra  2024.

„Oblasť poskytovania zdravotnej starostlivosti spojená s ochranou a podporou duševného zdravia je dlhodobo zanedbávaná a podhodnotená. V strednodobých prioritách Programového vyhlásenia vlády sme sa zaviazali, že navrhneme riešenia na zvýšenie dostupnosti služieb v tejto oblasti, integrovaný a nadrezortný prístup či prevenciu duševných porúch. Vítam, že infraštruktúru a kapacity v oblasti starostlivosti o duševné zdravie môžeme posilniť aj vďaka európskym investíciám z Plánu obnovy a odolnosti,“ uviedol minister zdravotníctva Kamil Šaško.

Cieľom výzvy je Vybudovanie siete stacionárov zameraných na psycho-sociálnu rehabilitáciu  detí a dospelých, na liečbu, predchádzanie hospitalizácie, jej skracovanie s dôrazom na udržanie kvality života, resp. úplný návrat do spoločnosti a znižovanie nezamestnanosti a invalidity. Oprávnenými aktivitami sú investície do výstavby nového psychiatrického stacionára, rekonštrukcie priestorov pre potreby psychiatrického stacionára a investície do materiálno – technického vybavenia psychiatrického stacionára. Maximálna výška príspevku je 434 939,70 eur bez DPH.

Žiadateľ predkladá žiadosť o poskytnutie prostriedkov mechanizmu prostredníctvom Informačného systému Plánu obnovy (ISPO), predmetná výzva je zverejnená na nasledujúcom linku: https://ispo.planobnovy.sk/app/vyzvy/608986891463602176

Oprávneným žiadateľom v danej výzve je fyzická osoba-podnikateľ alebo právnická osoba, ktorá je poskytovateľom zdravotnej starostlivosti podľa § 4 písm. a), b) a c) zákona č. 578/2004 Z. z. s vydaným povolením podľa § 11 zákona č. 578/2004 Z. z. na prevádzkovanie zariadenia ambulantnej zdravotnej starostlivosti, alebo pri podaní žiadosti deklaruje zámer stať sa poskytovateľom zdravotnej starostlivosti a začať prevádzkovať zariadenie ambulantnej zdravotnej starostlivosti – stacionár s odborným zameraním: psychiatria, detská psychiatria, klinická psychológia, liečebná pedagogika.

Finančné prostriedky mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti sa na účely tejto výzvy poskytujú novovzniknutým psychiatrickým stacionárom. Jeden poskytovateľ môže predložiť aj viacej žiadostí pre každé zariadenie samostatne.

Foto: Pixabay

Zdroj: MZ SR, TS




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *