Do roku 2045 prestanú muži produkovať spermie

Príde koniec ľudstva skôr ako sa nazdáme? Odpoveď na túto otázku, podľa správy britského denníka The Guardian, našla vo svojej knihe s názvom „Countdown“ Shanna Swanová, ekologická a reprodukčná epidemiologička pôsobiaca na Icahn School of Medicine v New Yorku.

Autorka uvádza, že od roku 1973 poklesol počet spermií u mužov o takmer 60 percent a zároveň kladie otázku, prečo OSN už teraz nevyhlásila krízovú situáciu. Jej výskum totiž dokazuje, že do roku 2045 muži pravdepodobne už vôbec nebudú spôsobilí produkovať akékoľvek spermie. Akoby to nestačilo, chemikálie, ktoré sú za tieto zmeny zodpovedné, nielenže spôsobujú zníženie  počtu spermií, ale vedú tiež k zmenšeniu veľkosti penisu a semenníkov.

Chemické látky, ktoré tieto zmeny spôsobujú sa nachádzajú v obaloch z PVC na potraviny, vode odolných odevoch, v tekutinách na čistenie, v kobercoch či elektronike, pesticídoch … . Zistenia autorky knihy sú ohromujúce: “V niektorých častiach sveta je dnes priemerná 20 ročná žena menej plodná, ako bola jej babička v 35-tich rokoch.“ a dodáva, že dnešný muž má polovicu spermií ako mal jeho starý otec.

Súčasný stav nemôže trvať dlho bez toho, aby neohrozil prežitie ľudskej rasy, varuje autorka.

Zdroj: The Guardian

Foto: Pixabay



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *