Zdravý rozum a súčasná medicína

Slovenská medicína je postavená na vysokej odbornosti, profesionalite, občianskej statočnosti, na obetavosti. Súčasťou zdravotnej starostlivosti sú aj priateľské gestá, skutky telesného a duchovného milosrdenstva, aj modlitby. Súčasná medicína však okrem bratskej lásky isto stojí aj na podnikaní, prospechu a zisku. V ostatných desiatich rokoch sme v zdravotníctve, a v spoločnosti, zažili privatizáciu, koronakrízu a prudkú zmenu v spôsobe starostlivosti z kontaktného a individuálneho na vzdialenostný a univerzálny. Tak sa stalo, že pacienti sa objednávajú na diaľku, vyšetrujú na diaľku, liečia i sledujú na diaľku. K lekárovi sa dostávajú už rozliečení podľa najnovších nemedicínskych internetových trendov, alebo zanedbaní v niekoľkomesačných čakaniach na zobrazenie či konziliárne vyšetrenie. Z politického sna OĽANO o operácii zhubného nádoru do dvoch týždňov od určenia diagnózy, sa vyvinula súčasná realita: operácia sa ruší pre inoperabilitu. A tak narástli dve skupiny pacientov: hypochondri a nevyliečiteľne chorí. Jedni sú perfektne, hoc aj zbytočne, vyšetrovaní a ošetrovaní, druhí zomierajú s premeškanou základnou starostlivosťou.

Na odborných fórach sa tvárime, že je všetko v poriadku: spoločnosť sa o seba stará, medicína napreduje, robíme, ako dokážeme. No, v kuloároch nie všetci súhlasia. Sme aj takí, ktorí považujeme privatizáciu v zdravotníctve za divú privatizáciu a dôsledky dzurindovských reforiem za katastrofálne s dopadom na desiatky rokov. Despotické riadenie zdravotnej starostlivosti počas koronakrízy považujeme, taktiež, za devastačné pre žijúcu generáciu, ale aj pre tie ďalšie. Počas koronakrízy politici vytrhli zdravotníctvo z rúk zdravotníkov a vykoľajili ho. Bola to medicína hore nohami (ako povedal kolega), alebo medicína v protismere (ako som sa vyjadril ja). Štátne štruktúry popreli základné medicínske pravidlá. Poskytovatelia prestali poskytovať. Operatéri prestali operovať. Gerontov izolovali. Dospelým vzali obživu. Deťom odopreli vzdelávanie. Obchádzali sa elementárne pravidlá, ako je používanie overených medicínskych postupov, či princíp primum non nocere. Experimentálne vakcíny sa použili u polovice obyvateľstva, vrátane ťažko chorých ľudí, gravidných žien, detí a dospievajúcich. Výhrada vo svedomí neplatila.

V súčasnosti nemá kto pracovať, lebo čo bolo mladé, zutekalo, a čo staré – nevládalo. Slováci liečia chorých Nemcov, Rakúšanov, Maďarov. A chorí Slováci sa medzi sebou utešujú, že majú „syna v zahraničí“, „dcérku v cudzine“. Ani morálne postoje, ani zdravý rozum, ani deficity v zdravotníctve nezabránili ministerstvu vydať štandardný postup pre manažment zdravotnej starostlivosti o dospelú osobu s transsexualizmom. Zahŕňal prácu viac ako 20 špecialistov v medicíne a psychológii na prerábaní muža na ženu, či ženy na muža. Chvála Bohu, predpis je už neplatný. Dovoľte mi vyjadriť stanovisko, že moje názory sa nemusia zhodovať s názormi vydavateľstva, či s názormi čitateľa, sú to však názory mnohých lekárov, zdravotníckych pracovníkov a aj mnohých pacientov. Mám na to dôkazy zo svojej medicínskej praxe.


Prof. MUDr. Štefan Hrušovský, CSc.
internista, hepatológ, gastroenterológ,
špecialista v odbore manažment a financovanie zdravotníctva

Lekárske noviny apríl/2024




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *