Prešovská nemocnica otvorila Mammacentrum

Pacientky majú teraz komplexnú starostlivosť na jednom mieste

Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove otvorila dnes, 1. októbra  2024, vo svojich priestoroch Mammacentrum. Ide o špičkové špecializované pracovisko zamerané na diagnostiku a liečbu ochorení prsníkov. Dátum spustenia tohto komplexného pracoviska nebol vybraný náhodne – celý mesiac október je totiž celosvetovo známy ako tzv. Pink October, mesiac venovaný zvyšovaniu povedomia o rakovine prsníka.

Štatistiky Európskej komisie v správe o rakovine prsníka z októbra 2023 hovoria jasne: rakovina prsníka je stále jedným z najčastejších a najzávažnejších onkologických ochorení, ktorému čelia ženy v Európskej únii. Každoročne je v EÚ diagnostikovaných približne 374 800 nových prípadov, pričom tento typ rakoviny je príčinou približne 95800 úmrtí ročne. Na Slovensku bolo podľa databáz Globocan, ktoré spravuje Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny, diagnostikovaných približne 3 800 nových prípadov rakoviny prsníka a až 900 žien ochoreniu podľahlo. Rovnako aj v susedných štátoch – v Česku, Maďarsku a Poľsku je rakovina prsníka jednou z najčastejších príčin úmrtia u žien.

 „Tento alarmujúci trend, ktorý sledujeme naprieč celou Európskou úniou, nás nabáda k tomu, aby sme ešte dôraznejšie pokračovali v úsilí poskytovať pacientom dostupnú starostlivosť. Včasná diagnostika a multidisciplinárny prístup sú kľúčové,“ uzatvára MUDr. Jaroslav Barla, primár oddelenia chirurgie prešovskej nemocnice. Hoci má FNsP J.A. Reimana Prešov za sebou dlhoročnú tradíciu v diagnostike a liečbe ochorení prsníkov, otvorením nového centra ponúka pacientom komplexnú starostlivosť na jednom mieste, kde spolupracujú chirurgovia, gynekológovia, plastickí chirurgovia, klinickí onkológovia, radiační onkológovia a rádiológovia.

Do Centra chirurgickej liečby a rekonštrukcie prsníka sa môže objednať každá žena s odporúčaním od gynekológa, pacientka po biopsii, alebo každá osoba s neobvyklým nálezom počas samovyšetrenia. Objednať sa môžu aj muži s podobnými problémami.

Každý pozitívny nález prejednáva multidisciplinárna onkologická komisia, ktorá zasadá raz týždenne a určuje ďalší priebeh liečby,“ vysvetľuje MUDr. Barla. „Rozhodnutie komisie je vždy výsledkom konsenzu viacerých špecialistov na základe najnovších medicínskych poznatkov. Pacientky sú následne smerované na adekvátnu liečbu podľa rozhodnutia komisie,“ dodáva skúsený odborník.

Pacientky s nezhubnými léziami, zistenými pomocou ultrasonografie, mamografie alebo po biopsii, či ženy s genetickými mutáciami budú zaradené do dispenzárnej starostlivosti. „Tento krok je mimoriadne dôležitý pre včasné podchytenie akýchkoľvek zmien alebo zhoršujúcich sa stavov,“ dodáva  MUDr. Zuzana Pažurová Angelovičová, primárka rádiologického oddelenia.

Najväčším prínosom nového centra je, že všetky potrebné vyšetrenia a liečba sa uskutočnia na jednom mieste. MUDr. Juraj Smatana, MBA, MPH, riaditeľ nemocnice, zdôrazňuje: „Naším cieľom je zachytiť a liečiť každú ženu, ktorá sa na nás obráti.“

Mammacentrum sa nachádza na 4. poschodí chirurgického monobloku prešovskej nemocnice a je pacientom k dispozícii každý pracovný deň od 7:00 do 15:00 hod.

Foto: Freepik

Zdroj: UNLP Košice, TS




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *