ROZPOČET PRE ZDRAVOTNÍCTVO JE KONSOLIDAČNÝ

Moje prvé rokovanie vlády, na ktorom som sa zúčastnil ako minister zdravotníctva, prinieslo hneď ten najnáročnejší bod, aký vláda za celý rok prerokúva – návrh štátneho rozpočtu. Vždy som ho videl očami finančníka a manažéra, teraz k nemu pridávam pohľad človeka, zodpovedného za jeden z najnáročnejších a najdôležitejších rezortov. Preto si dovolím k schválenému rozpočtu niekoľko poznámok:

1. Rozpočet priamo nadväzuje na konsolidáciu verejných financií. Jednou z jeho zásadných úloh je vrátiť našu štátnu kasu na udržateľnú cestu po rokoch nezodpovedného šafárenia. Tomu sa, žiaľ, musia prispôsobiť aj priority jednotlivých rezortov, vrátane zdravotníctva.

2. Žiaden minister nikdy nie je spokojný s návrhom rozpočtu, pretože si vie predstaviť množstvo nových a rozvojových projektov, ktoré by za priaznivejších finančných okolností vedel uskutočniť. Ani ja preto nemôžem vysloviť spokojnosť – iba nádej a odhodlanie, že sa nám s pridelenými prostriedkami podarí zvládnuť všetky výzvy, ktoré rok prinesie.

3. Ako finančník vidím, že schválený rozpočet zatiaľ nepokrýva niektoré položky, ktoré sú z pohľadu ministerstva zdravotníctva dôležité. Budem preto hľadať spôsoby, ako získať viac prostriedkov na nové lieky, vyriešenie problémov nemocníc či náklady spojené so starnutím obyvateľstva. 

Celkové prostriedky pre rezort zdravotníctva môžu pre nezainteresovaných vyzerať úctyhodne – len si treba uvedomiť, aké obrovské sú aj požiadavky jednotlivých zdravotníckych segmentov. Preto veľmi ocením, ak sa suma celkových výdavkov nebude politicky zneužívať, pretože to neraz vypovedá len o neznalosti kritikov o tejto problematike.

Samozrejme, platí, že jednou z mojich priorít bude „sledovať peniaze“, aby sa zo zdravotného systému nestrácali a slúžili v prospech slovenských pacientov. Zdravotníctvo určite potrebuje efektivitu a pokojne aj úsporu tam, kde sa so spoločnými peniazmi narába nehospodárne. Akékoľvek úsporné opatrenia sa však nezaobídu bez spolupráce celej vládnej koalície a politickej podpory vlády.

Zdroj: MZ SR, TS




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *