Univerzitná nemocnica v Bratislave

UNB ročne ošetrí podobné množstvo pacientov ako zahraničné nemocnice, pacienta dokáže ošetriť zďaleka najlacnejšie, lekári a sestry v nej robia zázraky vzhľadom na personálne poddimenzovanie. Problém je jej nedostatočné financovanie. Tu sú čísla.

Dlhé roky počúvame, ako sú naše nemocnice (teda hlavne tie štátne) na ťarchu celému štátu, ako ich musíme neustále oddlžovať. Ako zdravotné poisťovne (hlavne tie súkromné) skvele fungujú, len tie nemocnice nás stoja kopec peňazí. My, zamestnanci nemocníc neustále počúvame, ako musíme ešte viac šetriť, lebo pri liečbe chorých a pri zachraňovaní životov vytvárame dlh, ktorý musia daňoví poplatníci splácať. Veľa ľudí na Slovensku hovorí, že naše nemocnice sú neefektívne, že je v nich prezamestnanosť, robia málo, lekári a sestry sú v nich leniví,… . Predstáv a fám o našich nemocniciach je veľa. Aká je ale skutočná pravda? A hľadá ju vôbec niekto? Momentálne prebieha veľká diskusia o tom, ako bude táto najdôležitejšia nemocnica na Slovensku vyzerať. Pozrime sa teda na ňu cez čísla. Poprosil som jedného ekonóma, aby sa pozrel na oficiálne výročné správy porovnateľných nemocníc v zahraničí a dal do tabuľky príjmy, výdaje, počty pacientov, sestier, lekárov, a porovnali sme si to s údajmi o UNB. Porovnávame teda koncové nemocnice z okolitých štátov, ktoré sú významom a funkciou porovnateľné s UNB – AKH Viedeň (Rakúsko) www.
akhwien.at,Charité www.charite.de a Neukölln (Nemecko) www.vivantes. de a nášmu systému a aj štátnemu rozpočtu najbližšie – české nemocnice FN Motol www.fnmotol.cz a Všeobecní fakultní nemocnice v Praze www.vfn.cz.

Prvá tabuľka ukazuje, koľko peňazí nemocnica dostane, aké má finančné výdavky, koľko má nemocničných lôžok, koľko pacientov za rok ošetrila počas hospitalizácie, a koľko vybavila na ambulancii ako ambulantné vyšetrenie. Druhá tabuľka ukazuje, koľko financií dostane nemocnica na jedného pacienta, koľko peňazí na jedného pacienta minie, a koľko má lekárov a sestier na daný počet pacientov. Porovnania medzi nemocnicami vyvracajú niekoľko často šírených fám, ktoré nie sú pravdivé:

1. FÁMA:

UNB príliš veľa míňa na pacienta – pri jeho liečbe a diagnostike, čiže jej prevádzka je neefektívna.

Realita:

UNB dokáže pacienta ošetriť najlacnejšie – 3,6-krát lacnejšie ako viedenská nemocnica, priemerne o 1100 euro menej ako FN Motol – druhá „najlacnejšia“ nemocnica.

2. FÁMA:

UNB má dostatočný príjem, len veľa míňa.

Realita:

UNB má zďaleka najnižší príjem v porovnaní s uvedenými nemocnicami – príjem UNB tvorí len polovicu z toho, čo dostáva Fakultná nemocnica Motol v Prahe.

3. FÁMA:

UNB je nemocnica s obrovskou prezamestnanosťou lekárov a sestier.

Realita: UNB má najmenší počet lekárov a katastrofálne najmenší počet sestier na 1000 pacientov (až 8.3-krát menej sestier v porovnaní s nemeckou Neukölln). Na 1000 pacientov má najmenej zdravotného personálu. (!)

4. FÁMA:

UNB ročne vybaví príliš málo pacientov, aby si zarobila.

Realita:

UNB vybaví ročne toľko isto alebo aj viac pacientov ako ostatné porovnávané koncové nemocnice.

A ešte jeden fakt k fáme o vysokých výdavkoch na mzdy: Často sa ako veľký problém nemocníc spomínajú ich vysoké personálne náklady. Faktom je, že fakultné nemocnice na Slovensku dávajú na mzdy zamestnancov 80-90% zo svojich príjmov. Nie je to však následok vysokých platov ani prezamestnanosti, ale veľmi nízkych príjmov týchto nemocníc. Pretože v nemeckých či rakúskych nemocniciach, kde personálne náklady tvoria 60% z príjmu nemocníc, majú na jedno lôžko priemerne viac personálu a platy zdravotníkov sú v týchto krajinách násobne vyššie. Slovenský Národný
ústav srdcovo-cievnych chorôb má personálne náklady len 30 až 40%, je v zisku a priemerné mzdy personálu sú vyššie ako v Univerzitnej nemocnici Bratislava, kde dosahujú personálne náklady 90%. Rozdiel týchto dvoch nemocníc je teda vo výške ich príjmov, ktoré sú v UNB veľmi nízko nastavené, a preto nemocnica tvorí dlhy. Teda summa summarum – Univerzitná nemocnica Bratislava, na to aké financie dostáva a akých riaditeľov má, odvádza pozoruhodnú prácu, za čo by sme ju mali viac chváliť. Mali by sme byť viac vďační lekárom, sestrám i sanitárom, ktorí tam pracujú a v tých katastrofálnych podmienkach dokážu robiť aj svetovú medicínu http://www.info.sk/sprava/126034/slovenski-neurochirurgovia-objavili-novu-metodu-operacie-nadorov-mozgu/. Univerzitná nemocnica Bratislava dnes vyzerá katastrofálne a vytvára ročne najväčší dlh, pretože je nedostatočne financovaná hlavne zo zdravotných poisťovní. A zdravotné poisťovne bohatnú, aj na úkor UNB. Ak má táto nemocnica lepšie fungovať a krajšie vyzerať, je potrebné ju aj lepšie financovať. A lepšie financovať Univerzitnú nemocnicu Bratislava hneď neznamená, aby sme platili vyššie dane. Treba prinútiť ministerstvo zdravotníctva konečne upratať financie v zdravotníctve. Aby naše dane a zdravotné odvody nekončili v superziskových firmách, ktorým slovenské zisky závidia aj v Nemecku alebo v tuneloch finančných skupín.

Peter Visolajský

Lekárske odborové združenie

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *