Keď robot zachraňuje život

Rakovina prostaty je tretím najčastejším nádorovým ochorením u mužov, ako aj treťou najčastejšou príčinou mužskej úmrtnosti. Ročne sa diagnostikuje viac ako 3 000 nových pacientov s týmto ochorením. Viacerí z nich, medzi nimi bol aj môj priateľ Karol, podstúpili operáciu na robotickom pracovisku v Roosevelto-vej nemocnici v Banskej Bystrici.

Karol nemal počas života nijaké vážnejšie zdravotné problémy. Stretnutia s lekárom absolvoval len výnimočne v rámci preventívnych prehliadok. Pri poslednej mu jeho obvodný doktor navrhol: „Viete čo, mohli by ste skočiť aj k urológovi.“ V júni 2016 zavolal urológovej sestričke. Objednala ho na 7. októbra 2016. V piatok mu odobrali krv a moč. Ešte v ten deň mu zatelefonovala sestrička, že ho v pondelok očakáva doktor a povie mu výsledok. Urológ mu oznámil, že má hodnotu PSA zvýšenú na 85. Bude nutné urobiť o týždeň ešte jeden kontrolný odber.

Karol informáciu prijal pokojne

Povedal si: to musí byť nejaká náhoda. Nepociťoval nijaké bolesti a nemal problémy v intímnom živote, na aké sa sťažovali podaktorí jeho priatelia. Ďalší výsledok bol ešte o dva stupne vyšší. Urológ ho poslal na počítačovú tomografiu. Neobjavilo sa nič mimoriadneho. Rovnako dopadla aj magnetická rezonancia v banskobystrickom Novamede. No scintigrafia v Martine priniesla alarmujúce zistenie. Gamagrafická metóda vyšetrenia zobrazila metastázu v pravej panvovej kosti. Lekári sa ho opäť spytovali, či naozaj nemá nijaké subjektívne ťažkosti alebo bolesti. Nepociťoval naozaj nič. Pozitrónovú emisnú tomografiu (PET vyšetrenie) podstúpil v Nitre. Tá len potvrdila výsledok z Martina. Nasledovala nevyhnutnú biopsia 7. novembra 2016. Karol si na ňu spomína ako na veľmi nepríjemný zážitok, pri ktorom mu cez hrubé črevo z prostaty odobrali z ľavej i pravej strany po päť mikroskopických vzoriek. O dva týždne prišli výsledky, ktoré vyzerali hrozivo. Z ľavej strany bolo všetkých päť vzoriek pozitívnych a z pravej dve negatívne. Akékoľvek nádeje, že by mohlo ísť o nejaký omyl spľasli. Urológ mu naznačil dve možnosti liečenia: prvá je hormonálna liečba a druhá hormonálna spojená s operáciou. Karol si povedal: keď tam je niečo zlé, nech to ide von. „No, tak zavoláme pána prednostu,“ povedal urológ a hneď pred pacientom zatelefonoval prednostovi urologickej kliniky v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici Vladimírovi Balážovi, ktorý ho objednal na 1. apríla 2017.

Keď doma oznámil neradostnú správu manželke, srdcervúco sa rozplakala. Mala ešte v živej pamäti, že práve na túto chorobu skonal nedávno jej švagor. Karol pozbieral sily a povedal: „Vieš čo, drahá, musíme spoločnými silami bojovať, aby sme chorobu oddialili alebo celkom porazili.“ Manželka sa mu od tej chvíle stala najväčšou oporou. Na zbrzdenie metastázy nasadil urológ hormonálnu liečbu, ktorá mala znížiť hladinu testosterónu. Na 22. február 2017 nezabudne. Do brucha mu pichli dve injekcie Firmagon 80, ktoré mali znížiť hladinu prostatického špecifického antigénu (PSA). Injekcie, ktoré dostával raz mesačne, boli spojené s nepríjemnými zápalmi a bolesťami, pri ktorých si pomáhal voltarénom a chladiacimi zmesami z mrazničky.

Operácia na najmodernejšom pracovisku

Na deň bláznov, keď meniny oslavujú Hugovia, sa Karol hlásil na deviatom poschodí u doktora Vladimíra Baláža. Neodpustil si otázku: „Pán prednosta, prečo som takto postihnutý práve ja? Veď som bol šesťdesiatdeväť rokov, až na nejaké tie smiešne chrípky, úplne zdravý.“ Takúto otázku kladú mnohí pacienti, ktorí sa ocitnú zoči-voči tragicky vyzerajúcej diagnóze. Skúsený urológ odvetil jednoducho: „To je život!“ Prezrel si doterajšie výsledky a po dohode objednal Karola na operačný zákrok na 1. augusta. Do nemocnice nastúpil v posledný júlový deň. Obliekli ho do pacientskej „uniformy.“ Takto si ho predvolal pán prednosta. Návšteva sa zopakovala na druhý deň ráno o pol siedmej pred operáciou. Skúsený urológ mu pokojne vysvetlil, že ho budú operovať za asistencie robota, pričom mu vyberú celú prostatu ako aj lymfatické uzliny. Robotický zákrok je oveľa šetrnejší ako klasická operácia. Vyžaduje si oveľa kratšiu rekonvalescenciu. Vzorky z nich pošlú na histológiu. Operácia bude kvôli týmto komplikáciám trvať asi tri a pol hodiny. O štyri dni pôjde z nemocnice domov a desať dní po operácii bude mať zavedený katéter. Potom bude musieť pre zastavovanie močenia robiť cviky na posilňovanie panvového dna. V utorok ráno sa mu prihovorila príjemná anestéziologička doktorka Lenka z AR-a. „Nebojte sa, všetko dobre dopadne.“ Znovu mu porozprávala, čo sa sním bude diať. Do kanyly, ktorú mal napichnutú v žile mu zaviedla infúziu a oznámila: „Teraz dostanete látku, ktorá vás uspí.“  Viac si nepamätá. Prebral sa o tri štvrte na dvanásť. Počul sestričky, ktoré mu hovorili: „Dýchajte, dýchajte!“
Operácia trvala skutočne tri a pol hodiny. On mal pocit, že ho operovali nanajvýš nejakých päť minút. Očakával bolesti, na aké sa sťažovali jeho známi po rôznych operáciách. Na svoje prekvapenie zistil, že necíti nič. Mal na bruchu päť dvojcentimetrových jazvičiek po operačných otvoroch. Jedna bola pod pupkom a po dve zboku.

Dva týždne po operácii cestoval k moru

Po dvoch dňoch na izbe ho vo štvrtok prepustili. Šoférovať si netrúfal. O druhej popoludní prišiel pre neho syn. Po desiatich dňoch mu vybrali katéter a začal s cvikmi na spevňovanie panvového dna. Po vybratí katétra vycestoval s rodinou na dovolenku do Chorvátska. Kúpať sa ešte nemohol. Na dovolenke robil kuchára a rodine vypekal rôzne špeciality. Začiatkom januára 2018 mu pri opakovanej scintigrafii v Banskej Bystrici skonštatovali nezmenený nález v panvovej kosti ako predtým v Martine a v Nitre. Poslali ho k prednostovi onkologickej kliniky Vladimírovi Malecovi. Po absolvovaní desiatich ožiarov u pani doktorky Rakickej dostal doklad o stopercentnej výkonnosti. Jeho jediným trápením boli bolestivé injekcie. Po dvadsiatich dávkach sa o problémoch zmienil pánovi prednostovi Balážovi, ktorý po vyhodnotení výsledkov z rádioterapie vysadil HT. Každý kvartál chodí na kontrolu, kde zisťujú stav PSA a testosterón. Posledné PSA malo 0.01. Karol žije naplno, tak ako predtým.

MUDr. Vladimír BALÁŽ, PhD.,
prednosta Urologickej kliniky Fakultnej nemocnice
F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici
Výhody novej technológie

Robotické centrum sme otvorili 14. marca 2011. Prípravu sme absolvovali v školiacom centre pre strednú a východnú Európu vo Fakultnej nemocnici v Ústí nad Labem v Česku. S robotickým systémom da Vinci Si HD sme do konca roku 2017 urobili vyše 1 600 operácií, z toho viac ako 1200 urologických, 270 gynekologických, 150 chirurgických a 30 krčných pri nádoroch koreňa jazyka. Na urológii sa roboticky operuje hlavne rakovina prostaty, ale aj nádory obličiek, prípadne nádory močového mechúra. Prostata je orgán, ktorý je uložený hlboko v malej panve. Pre bežnú operačnú liečbu je veľmi ťažko prístupná. Robotický systém umožňuje presný prístup k orgánu, s nástrojmi, ktoré sa pohybujú vo všetkých smeroch a dokážu veľmi presne napodobniť pohyby ľudskej ruky. Operatér vidí samotný orgán aj okolité štruktúry v 3D obraze a HD zobrazení, pričom si môže meniť veľkosť priblíženia. Týmto spôsobom dokážeme operovať vo vrstvách a oddeľovať veľmi presne zdravé a choré tkanivo. Dôležité pri operácii rakoviny prostaty je nielen presné odstránenie nádoru, ale aj zachovanie vysokej miery kontinencie a erektilnej funkcie. Vysoké percento onkologického vyliečenia, kontinencie a možnosti mať sex, sa v tomto prípade volá „trifecta“. Roboticky asistované operácie prostaty dosahujú najvyššiu mieru trifecty pri porovnaní s otvorenou alebo laparoskopickou operačnou liečbou. Operácia trvá približne dve hodiny a pacient je v nemocnici v priemere tri až štyri dni. Muži sa po operácii veľmi skoro vracajú k bežnému spôsobu života, čo je veľká výhoda tohto minimálne invazívneho prístupu. Vo vyspelom svete sa robotickým systémom operuje takmer 80% všetkých operácií pre nádor prostaty. Na Slovensku je to v súčasnosti asi 50%.

Spomínaný pacient sa na našu kliniku dostal v čase, keď jeho ochorenie bolo už pokročilé. Mal vysoké PSA (takmer 100 ng/ml), čo svedčilo pre metastatickú chorobu. Pri kompletnom vyšetrení sa podozrenie potvrdilo. Pacient mal okrem postihnutia prostaty aj metastázy do regionálnych lymfatických uzlín (v oblasti panvových ciev) a jednu metastázu v kosti. Všeobecne sa u takto postihnutých indikuje len paliatívna hormonálna liečba (podávanie liekov, ktoré znižujú hladinu mužského pohlavného hormónu – testosterónu). Po rozhovore s pacientom sme mu navrhli moderný, inovatívny postup, ktorý sa v súčasnosti dostáva do urologickej praxe v celom modernom svete. Začať v neoadjuvantnom režime s hormonálnou liečbou a v prípade dobrej reakcie pomocou robotického systému daVinci odstrániť postihnutú prostatu a regionálne lymfatické uzliny. Pacient s navrhovaným postupom súhlasil. Po šesťmesačnej hormonálnej liečbe sme pacienta operovali. Operácia prebehla veľmi úspešne a pacient má odstránený nádor, pri plnej kontinencii moču. Následne sme spolu s radiačnými onkológmi ožiarili metastatické ložisko v kosti. V súčasnosti je pacient v dobrom stave, bez známok nádorového ochorenia, pri PSA 0,01 ng/ml. Moderný liečebný postup spolu s modernými operačnými technológiami v tomto prípade doniesol pacientovi vyliečenie zo závažného ochorenia. Okrem operácií nádorov prostaty sa robotický systém da Vinci v urológii využíva aj pri resekciách obličiek pre nádorové ochorenie.

V súčasnosti sa približne 50 až 60% nádorov obličiek diagnostikuje incidentálne, čo znamená, že pacienti nemajú žiadne ťažkosti a nález nádoru je len náhodný, objavený pri vyšetreniach, ktoré sú vykonané z iných príčin. Tieto nádory sú obvykle menšie, približne do 5 cm a je možné odstránenie samotného nádoru pri ponechaní ostatného zdravého obličkového tkaniva. Pomocou robotického systému je operácia rýchla a presná, s veľmi dobrými onkologickými výsledkami. Gynekológia je druhý odbor, kde celosvetovo využitie operácií pomocou robotického systému da Vinci rastie. Využíva sa predovšetkým pri nádorových ochoreniach krčku či tela maternice. Je výhodné operovať pomocou robota v indikovaných prípadoch aj závažné gynekologické ochorenie endometriózu. Chirurgia využíva technické možnosti robotického systému pri operáciách pre nízko sediace nádory rekta. V mnohých prípadoch je možné dosiahnuť resekčnú operáciu s anastomózou a vyhnúť sa trvalému vývodu stolice. Robotické systémy, ktoré využívajú minimálne invazívne prístupy, sú jednoznačnou budúcnosťou chirurgie. Našim cieľom by mala byť vysoká miera prevencie, včasná diagnostika a presná, minimálne invazívna chirurgia, ktorá zabezpečí vysoký stupeň včasnej rekonvalescencie a návratu do normálneho života.

 

Peter Valo

spisovateľ, publicista

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *