Primár z prvej línie: Výsledkom celoplošného testovania je šírenie vírusu

K súčasnej katastrofálnej situácii pripájame niektoré postrehy od primára pľúcneho oddelenia Nemocnice v Bojniciach MUDr. Jozefa Kubíka, ktorý zo svojej 26 ročnej praxe strávil 23 rokov pri pacientoch s ochorením respiračného systému. Pán primár Kubík sa vyjadril na sociálnej sieti takto: 

Toto je respiračný vírus, ktorý sa šíri vzduchom, podobne ako je to pri chrípke. Nie je to len na 1-2 metre, mylné predstavy, že 2 metrové odstupy nás chránia. U chrípky sa už dávno štúdiami dokázalo, že pri dobrých poveternostných podmienkach je jej šírenie vzduchom na niekoľko 100 až 1000 metrov. Tak ak sa obmedzuje mobilita ľudí, čo je logické, lebo vo väčších skupinách je väčšia šanca nakaziť sa, a nebodaj v uzavretých priestoroch. Je nepochopiteľné, prečo sa majú ľudia zgrupovať na testovacích miestach, čakať tam v radoch, potom musia všetci prejsť cez miestnosť, kde si každý odkašle, vysmrká sa, čím vylúči prípadný infekčný aerosól do uzavretého priestoru.

Logický následok je, že viacerí účastníci sa nakazia, ale v ten deň vykonaný test ich nezachytí. Lebo oni začnú vylučovať vírus až o niekoľko dní. Nehovoriac o tom, že ak sa zachytil pozitívny človek, mala sa celá miestnosť vyprázdniť a vydezinfikovať, čo trvá minimálne 10-15 minút, pri použití najúčinnejších dezinfekcii. To sa nerobilo, inak by testovanie muselo trvať oveľa viacej dní. Čo sa týka použitých testov. Ide o antigénové testy, ktoré sú na celoplošné testovanie absolútne nevhodné. To už ale väčšina odborníkov opakovane namietala. Výrobca pri všetkých uvádza, že sú určené len pre symptomatických pacientov na orientačné rýchle určenie infekčnosti pacienta. Ich senzitivita a špecificita sa uvádza len v korelácii so symptomatickými pacientami, ktorí sa nimi majú vyšetrovať. Každý pozitívny test, ale v praxi aj negatívny, by sa mal overovať PCR metódou u symptomatického pacienta. Pri tejto metóde je princíp použitia podobný, ale sú citlivejšie, a môže zachytiť aj ľudí už v latentnom štádiu ochorenia, alebo tých, čo už antigén nevylučujú. Čiže nie sú určené pre zdravých, alebo asymptomatických ľudí, kde je možnosť falošnej negativity aj viac ako 30%!!. Celý postup pri testovaní je jednoznačne z medicínskeho hľadiska non lege artis to znamená absolútne nesprávny.

To sa nejdem vyjadrovať k tomu, že odbery biologického materiálu robili ľudia, ktorí na to nemali absolútne žiadne oprávnenie. Nestačí len ich zaučiť za 5 minút. Na to musí mať človek už nejaký tréning, aby bol výter naozaj urobený správne. A to nehovoriac o právnom zastrešení, ktoré je veľmi pofidérne. Výsledky týchto celoplošných testovaní sú všetky úplná katastrofa. Zachytiť 0.5-3% ľudí je neadekvátne vynaloženým prostriedkom. Z tých pozitívnych je ešte časť falošne pozitívnych. Najhoršie na tom je, že tí, čo to organizujú a vyhodnocujú , si neuvedomujú, že z tých ľudí, čo odišli s negatívnym testom, je minimálne 30% vlastne pozitívnych a z nich časť sú tí, ktorí vlastne ochorenie šíria a šírili ďalej. A ďalšie percentá ľudí sa nakazili priamo tam. Toto je výsledok celoplošných testovaní. Šírenie vírusu!!

Samostatná kapitola je liečba pacientov. Máme už veľa štúdii ohľadom liekov na COVID účinných na liečbu, ale aj znižujúcich hospitalizácie aj UPV. Sú drahé aj lacné. Problém je však, že kým sa dostanú k našim pacientom, trvá to strašne dlho a samozrejme musí na tom nakoniec niekto aj zarobiť. Problémom je ale, že sa nepozerá na liečbu tohto ochorenia ako na biologickú vojnu. Tu treba využiť všetko, čo je dostupné, a čo najskôr. Vo vojne je len jedno pravidlo – prežiť. Každý liek, ktorý sa podá až v čase kritického zhoršenia pacienta je už zväčša neúčinný. Platí to aj pre Remdesivir, ktorý pri podaní u pacientov na UPV už prakticky nefungoval. No pri včasnom podaní v čase ešte rozvíjajúceho sa zápalu pľúc často pomohol pacientom zlepšiť stav do 3 dní, teda po 2-3 dávke. Ale to známe aj pri iných liekoch.

Pri chrípke H1N1 bol najväčší efekt Olsemtaviru a Zamanaviru pri podaní do 48 až 72 hodín od začiatku rozvoja ochorenia a zápalu pľúc. Nové lieky, ak aj Ivermectin je tiež najvhodnejší začať podávať vo včasných fázach ochorenia. V čase rozvoja zápalu pľúc a cytokínovej búrky jeho účinok už nemusí byť tak významný, nehovoriac, ak už bude pacient na UPV. Ale výsledky štúdii o tom hovoria. Boli a sú tu aj aj ďalšie Plaquenil, Colchicín, Favipiravir, ….atď. Ich cielené použitie, liečebné režimy by mali byť okamžite rozdistribuované lekárom. No nakúpené počty balení v tisícoch resp. 10 tisícoch kusov sú absolútne nedostatočné. Okrem UN a FN vlastne nie je čím pacientov liečiť. Len symptomaticky, kortikoidmi, antibiotikami a možno imunomodulačnou liečbou. Dnešný svetlý príklad, z objednaných 10 balení Ivermectinu, prišli len 2. Ostatné nevieme, či vôbec prídu. A to nehovorím o sľúbených 3 prístrojoch HighFlow z MZ SR, ktoré k nám putujú už 2 týždne.

Zdroj: osobný profil facebook / krátené

FOTO: Facebook profil autora


4 thoughts on “Primár z prvej línie: Výsledkom celoplošného testovania je šírenie vírusu

  1. V Bruseli, hlupáka Matoviča nahovorili na výskum z celoplošným testovaním. Tieto výsledky sú veľmi cenné, pretože ukazujú, že tadeto cesta zbavenia sa vírusu nevedie. Odborníkov z praxe, akým je primár Kubík zásadne nepočúva a nemá problém nazvať ich nevzdelancami a konšpirátormi, pretože on má pokyny z EU a ONI sa za splnenie úlohy budú k nemu chovať naoko slušne. Takto to vidím ja. Poteší ma, ak sa ukáže, že som sa mýlil.

    1. Nikto Matoviča nenahovoril…sám sa priznal že to bol jeho nápad..a kedže to bol debilný nápad,tak je jasné že to bol len jeho nápad…ako samozvaného epidemiológa,ktorý nadával odborníkom….debil nikdy si sám neovedomuje že je debil..asi tak.

  2. Citujem: Najhoršie na tom je, že tí, čo to organizujú a vyhodnocujú , si neuvedomujú, že z tých ľudí, čo odišli s negatívnym testom, je minimálne 30% vlastne pozitívnych a z nich časť sú tí, ktorí vlastne ochorenie šíria a šírili ďalej.
    Pan primar tvrdi, ze 30% ludi je pozitivnych, tyzden co tyzden, cize za nejaky ten mesiac testovania tu mame vlastne celu populaciu pozitivnu … cize premorenu. Takze v Bojniciach maju prazdne lozka na COVID oddeleniach.
    Osobna skusenost z okolia, jedno z najvacsich rizik prenosu je pobyt v nemocnici. Skuste sa pan primar povenovat hlavne tomu, aby ludia, ktori sa k Vam pridu liecit neskoncili nakoniec na patologii.

  3. To čo sa u nás deje je niečo strašne.Zomierajú stovky ľudí,ktorý mohli žiť,len preto,že niekto nie je schopný zabezpečiť lieky a pristroje pre ťažko chorých, nechápem to,prečo to vláda ignoruje,im príbuzný nezomru,lebo im protekcne zabezpečia všetko v , nemocnici.Aj teraz som citala clanok o nemocnici u nás v Novom Meste nad Vahom,kde sa doktorky vyjadrili,že už o veku pacienta 55 rokov oni budú rozhodovať ci bude žiť akebo zomrie,je to strašne,že sa hrajú na Boha,kde je ich prisaha?nechali by zomrieť aj svojich rodičov?pre ich nezáujem,tie dve to majú na svedomi,zomrel aj môj priateľ,a čo mám ich zalovat,veď na skorumpovanom súde nič nevyhrám a jemu život nevrátim.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *