Írsko plošne netestuje, Covid však poráža

Írsko zaznamenalo po vakcinácii zdravotníckych pracovníkov a obyvateľov opatrovateľských domov výrazné zlepšenie. V rámci svojej populácie, ktorá má okolo 4,9 milióna, podalo takmer 360 000 očkovacích látok. Zatiaľ bol očkovaný predovšetkým zdravotnícky personál, obyvatelia opatrovateľských domov a naposledy aj ľudia vo veku nad 85 rokov. Niečo cez 133 000 z nich dostalo druhú dávku.

Prudko klesol počet zdravotníckych pracovníkov, u ktorých sa minulý týždeň objavil COVID-19. Ak v poslednom januárovom týždni bolo pozitívnych 1400 zdravotníkov, minulý týždeň to bolo už iba 300. Minulý týždeň bolo tiež v domácej starostlivosti menej ako 200 prípadov oproti 1250 pred tromi týždňami. Aj relatívny počet úmrtí klesá rýchlejšie ako inde, po tom, čo minulý mesiac Írsko utrpelo najsmrteľnejšiu vlnu. Reprodukčné číslo zostalo stabilné, je významne pod hodnotou 1,00.  Počet prípadov na 100 000 ľudí za posledných 14 dní klesol na 226 z viac ako 1 500 pred necelými šiestimi týždňami. „Dostali sme sa zo situácie, keď sme pred šiestimi, siedmimi týždňami boli najhoršími na svete a vďaka činom sme teraz v európskej  top 10,“ uviedol írsky zdravotnícky expert Ronan Glynn.

Vláda uviedla, že ak vakcíny dorazia podľa plánu, do konca júna bude zaočkovaných 55 % až 60 % ľudí. Írsko sa spolieha hlavne na vakcínu Pfizer-BioNTech a oveľa menej využíva vakcíny Moderna a AstraZeneca.

Aktuálne platné opatrenia v Írsku:

– školy budú od 1. marca otvorené

– jedlo iba donáškou alebo cez výdajné okienko

– hotely otvorené iba pre osoby s vážnym dôvodom pre cestovanie

– spoločenské stretnutia a podujatia sú zakázané, uskutočniť sa môžu sobáše do 6 ľudí a pohreby do 10 ľudí

– odporúčaný je homeoffice

– výrobné podniky sú otvorené

– prechádzky v exteriéry do 5 km od domova

– otvorené sú lekárne, potraviny, drogérie a pod.

Zdroj: REUTERS

Foto: Martin Hochreiter z Pixabay



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *