Prešovská nemocnica zaviedla unikátnu metódu skríningu rakoviny pľúc

Prešovská nemocnica J. A. Reimana výrazne pokročila v kvalitnej diagnostike rakoviny pľúc. Ako jedno z mála pracovísk na Slovensku zaviedla od polovice mája tzv. endobronchiálnu ultrasonografiu (EBUS – BRSK). Je to zásadný krok smerom k pacientom zo širokého okolia včas diagnostikovať toto závažné onkologické ochorenie, a tým mať aj lepšie prognózy na liečbu.

Na Slovensku ročne pribudne viac ako 3000 nových prípadov karcinómu pľúc. Takmer dve tisícky pacientov na toto ochorenie napriek snahe lekárov zomrie. Hoci sa vo všeobecnosti toto onkologické ochorenie spája s fajčiarmi a staršími ľuďmi, rakovina pľúc čoraz častejšie postihuje aj mladších ľudí. Kľúčovým je, podobne ako aj pri iných druhoch rakoviny, jej včasná diagnostika.

Novú vyšetrovaciu metódu realizujú špecialisti na Pracovisku pneumológie a ftizeológie od polovice mája. Aby sa mohla zrealizovať, je potrebné kvalitné prístrojové vybavenie a predovšetkým skúsení špecialisti.  ,,Endobronchiálna ultrasonografia (EBUS – BRSK) pomáha v diagnostike pľúcnych aj mimopľúcnych ochorení, ale predovšetkým urýchľuje a spresňuje diagnostiku karcinómu pľúc,” hovorí MUDr. Martin Šofranko, vedúci lekár Pracoviska pneumológie a ftizeológie. Táto metóda si vyžaduje skúsených bronchoskopistov, ktorí spolupracujú s anestéziológmi a samozrejmosťou je aj skúsený patológ vyhodnocujúci získane vzorky.

Prvé bronchoskopické vyšetrenia s využitím EBUS – BRSK úspešne realizovalo prešovské pracovisko v spolupráci s MUDr. Ľubomírom Slávikom – špecialistom, ktorý vykonáva uvedené vyšetrenia aj vo Fakultnej nemocnice Motol Praha a s podporou tímu z prešovského Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny v pondelok, 13. mája.  Celej akcii predchádzala dlhá odborná príprava (teoretická príprava, opakované účasti na workshopoch) i administratívne zabezpečenie.

,,Pracovisko pneumológie a ftizeológie realizuje vyšetrenia, ktoré sa v širokom okolí nevykonávajú, preto je toto naše pracovisko vyhľadávaným pre veľkú spádovú oblasť. Zavedením aj tohto špecializovaného vyšetrenia sa dostávame opäť o krok bližšie k pacientovi, čo je naše najdôležitejšie poslanie,“ uviedol na margo novej metódy riaditeľ prešovskej nemocnice MUDr. Juraj Smatana, PhD., MPH.

Podľa skúseností odborníkov, po pandémii covid-19 prichádzajú pacienti s chronickými ochoreniami na vyšetrenia neskoro, pretože niektoré respiračné príznaky môžu pripisovať následkom covidovej infekcie. Ďalším problémom sú značné rozdiely regiónov v zastúpení odborníkov – pneumológov, a preto môže trvať dlhší čas, než sa pacient dostane k špecialistovi.

Po prvotnom pľúcnom vyšetrení na našom pracovisku a zhodnotení zobrazovacej dokumentácie tím našich špecialistov rozhodne o vhodnosti a potrebe uvedeného vyšetrenia, ktoré je plne hradené zdravotnou poisťovňou.

Zdroj, foto: FNsP J. A. Reimana Prešov, TS



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *