Ďalšie moderné lieky pre našich pacientov

Kategorizačná komisia pre lieky na ministerstve zdravotníctva schválila na májovom zasadnutí zaradenie ďalších inovatívnych liekov do Zoznamu kategorizovaných liekov. Zdravotné poisťovne tak budú hradiť pacientom liek na ťažkú hemofíliu, melanóm, karcinóm prsníka, ale aj na migrény či ďalšie ochorenia.

Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková pripomenula, že rýchlejší vstup inovatívnych liekov je v súlade s programovým vyhlásením vlády. „Našim cieľom je, aby sa lieky dostávali k pacientom štandardnou cestou, to znamená po procese kategorizácie, kde je preukázaná ich nákladová efektívnosť a stávajú sa dostupnými pre všetkých pacientov, ktorí ich potrebujú,“ uviedla ministerka zdravotníctva. Ako doplnila, po každom rokovaní kategorizačnej komisie sú zaradené ďalšie a ďalšie moderné lieky, ktoré výrazným spôsobom pomôžu pri liečbe často veľmi vážnych ochorení.

Od januára 2024 sa do zoznamu kategorizovaných liekov zaradilo vyše 180 liekov. Patria medzi nej generické/biosimilárne lieky, inovatívne lieky aj lieky so statusom „orphan drugs“, ktoré sú určené na zriedkavé ochorenia. Zoznam kategorizovaných liekov je aktualizovaný a doplnený každý mesiac.

Lieky schválené na májovom zasadaní Kategorizačnej komisie pre lieky budú zaradené do kategorizačného zoznamu, teda hradené zdravotnou poisťovňou, od 1. augusta 2024.

Inovatívne lieky zaradené do kategorizačného zoznamu od augusta 2024:

  • Hemlibra – liek obsahuje účinnú látku emicizumab. Pre liek Hemlibra bola schválená ďalšia indikácia  – liečba ťažkej hemofílie A (vrodený nedostatok faktora VIII) bez inhibítora faktora VIII. Ide o injekčný roztok.
  • Kimmtrak – liek obsahuje účinnú látku tebentafusp. Pre liek Kimmtrak bola schválená indikácia liečby uveálneho melanómu. Ide o infúzny roztok.
  • Trodelvy – liek obsahuje účinnú látku sacituzumab govitekan. Pre liek Trodelvy bola schválená indikácia liečby karcinómu prsníka. Ide o infúzny roztok.  
  • Vyvgart – liek obsahuje účinnú látku efgartigimod alfa. Pre liek Vyvgart bola schválená indikácia liečby dospelých pacientov s generalizovanou myasteniou gravis. Je to infúzny roztok.
  • Vyepti – liek obsahuje účinnú látku eptinezumab. Pre liek Vyepti bola schválená indikácia liečby migrény u dospelých pacientov. Ide o infúzny roztok.

Podrobnejšie informácie k liekom sú zverejnené na webovej stránke https://www.sukl.sk/

Foto: Pexels from Pixabay

Zdroj: MZ SR, TS





Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *