Slovenský test na koronavírus

Biochemik Pavol Čekan, PhD. je spoluzakladateľom CEO biomedicínskeho startupu MultiplexDX.
Biochemik Pavol Čekan, PhD. je spoluzakladateľom CEO biomedicínskeho startupu MultiplexDX. Vytvoril kľúčový komponent pre PCR testy, ktoré koronavírus odhalia a patria medzi najkvalitnejšie vo svete. Odkúpiť by ich chceli v zahraničí, ale on odpovedal: „Až vtedy, keď uspokojíme potreby Slovenska.“ Položili sme mu niekoľko otázok.

Aký je charakter samotného testu?

V našom prípade ide o tímovú prácu na PCR teste, kde je dôležité, že ide o detekciu virálnej RNA koronavírusu SARS-CoV-2. Je to veľmi spoľahlivý a špecifický test, ktorý dokáže odhaliť infekciu aj v ranom štádiu ochorenia. Približne od 3. až do takmer 14. dňa infekcie tento PCR test dokáže diagnostikovať COVID-19. Kľúčovými komponentmi tohto testu sú syntetické, modifikované a krátke DNA, ktoré sa nazývajú primery a proby. Primery a proby sa viažu iba na virálnu RNA a táto metóda dokáže detegovať veľmi malé množstvo takejto RNA (v jednotkách molekúl) v pacientskej vzorke. A práve tieto primery a proby vyrábame my v MultiplexDX na Slovensku.

Existujú už aj veľmi spoľahlivé krvné testy, ktoré dokážu získanú imunitu na COVID-19 odhaliť.

Druhou veľmi dôležitou zložkou tejto metódy je mastermix, ktorý obsahuje veľmi dôležité enzýmy, ktoré umožňujú PCR reakciu. A keďže sme začiatkom marca boli v situácii, že na Slovensku sme mali málo zásob, aj čo sa týka primerov a probov, ale aj mastermixu, tak sme sa dali dokopy s firmami Lambda Life a ProScience tech, ktoré dokázali zohnať strategickú zásobu mastermixu zo zahraničia a zároveň poznajú kompletný validačný a certifikačný proces, čo je esenciálne, ak chcete dostať takýto test na trh. Vďaka tejto spolupráci sme sa dali dokopy aj s virológmi z BMC SAV a vedcami z vedeckého parku UK a vytvorili sme platformu, kde spoločnými silami dizajnujeme, validujeme, vyrábame a certifikujeme tento test na COVID-19. Ide o strategickú platformu založenú na spolupráci vedcov, akademického a komerčného sveta, ktorá môže zohrať veľmi výraznú rolu pri riešení iných pandémií v budúcnosti.

Ako dlho trvá vyhodnotenie?

Toto spoľahlivé testovanie na COVID-19 treba rozdeliť na tri kroky. Výter, izolácia RNA z pacientskej vzorky a následná PCR analýza. Samotná vzorka z výteru sa musí dopraviť do certifikovaného diagnostického laboratória, ktoré je spôsobilé robiť izoláciu RNA a PCR metódu. Každý z týchto krokov trvá pár minút až dve hodiny, ale práve logistika celé testovanie predlžuje. Ak všetko šlo veľmi hladko na jednom mieste, prakticky do štyroch hodín sme mali výsledok. Avšak kvôli logistike to trvá niekedy aj dvadsaťštyri hodín.

Ako obstojí v porovnaní so zahraničnými testami?

Počas validácie zisťujeme, že náš test spĺňa všetky kritériá kvality a je rovnako spoľahlivý, citlivý a špecifický ako iné zahraničné testy. V niektorých aspektoch, keďže sa testu venujú excelentní slovenskí vedci, je dokonca lepší.

Uvažujete o celoplošnom testovaní? Máte predstavu o stratégii, ako ho v súčasnosti aplikovať a na ktoré skupiny?

Masívne testovanie je veľmi dôležité v boji proti koronavírusu. Ak testovaním dokážeme odhaliť pozitívnych pacientov v skorom štádiu, prenášačov a aj ohniská nákazy, budeme mať túto pandémiu pod kontrolou. Samozrejme, treba priorizovať. Dôležité je testovať prioritne zdravotníkov, silové zložky, ohrozené skupiny dôchodcov, onkologických pacientov, ľudí s imunitnou deficienciou atď. Postupne k tomu na Slovensku smerujeme. Som optimista. Aj keď bez obetí nebude ani Slovensko, ale verím, že ich nebude veľa. Držme si prsty a zostaňme zodpovední a solidárni.

Získajú tí, čo prekonali ochorenie imunitu?

Áno. A tí, ktorí tuto imunitu získajú, sú veľmi dôležití pre slovenskú ekonomiku a hospodárstvo. Tí môžu slobodne chodiť do práce, cestovať a nie sú prenášači. Ale všetko s mierou, pretože sú prípady v Číne, keď došlo aj k druhej infekcii. Existujú už aj veľmi spoľahlivé krvné testy, ktoré dokážu túto získanú imunitu odhaliť. A myslím, že takéto testovanie bude čoskoro aj na Slovensku.

Objavili sa informácie, že test je špecifický pre slovenské kmene koronavírusu SARS-CoV-2. Aký je rozdiel medzi inými a slovenskými kmeňmi?

Náš test bude spoľahlivo detegovať aj kmene SARS-CoV-2, ktoré kolujú v slovenskej populácii. Slovenský kmeň, respektíve 3 zo 4 sekvencií, ktoré sú do dnešného dňa v databáze, je na 99,98% podobný kmeňu z Wu-chanu a aj veľmi podobný tomu bavorskému. Dnes existuje mapa, ako tento koronavírus cestuje po svete. Dokonca na Slovensku máme aj nejakú stopu z Paríža atď. Ale keď sme začínali náš projekt a rozhodovali sa, ktoré primery a proby budeme vyrábať, pozreli sme sa na vtedy 700 známych genomických sekvencií SARS-CoV-2, aby primery a proby boli špecifické pre takmer všetky kmene. V tom čase Dr. Klempa z BMC SAV a Dr. Szemes z vedeckého parku UK izolovali vírus zo slovenského pacienta a odsekvenovali jeho RNA. A tak sme sa pozreli, či naše primery a proby budú dobré aj pre slovenský kmeň. Zistili sme, že sú.

pripravil
Peter Valo


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *