Celosvetová ochota k očkovaniu proti koronavírusu stúpa

Očkovanie je jednou z hlavných nádejí v boji so súčasnou pandémiou. Do akej miery sú ale ľudia ochotní nechať sa zaočkovat a ako toto očkovanie vnímajú? Práve na tieto otázky hľadal odpoveď medzinárodný výskum realizovaný Imperial College London’s Institute of Global Health Innovation (IGHI) v spolupráci s YouGov. Výskumu sa celkovo zúčastnilo 13 500 respondentov z 15-tich krajín (Austrália, Kanada, Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko, Holandsko, Nórsko, Singapur, Južná Kórea, Španielsko, Švédsko a Veľká Británia).

Počas výskumu realizovaného v januári 2021 uviedlo 54 % respondentov, že by sa nechali zaočkovať proti COVIDU-19, ak by im bola vakcína ponúknutá. Ochota očkovať sa v porovnaní s novembrom roka 2020 vzrástla. V tomto období malo záujem o očkovanie iba 40 % respondentov. Slovensko síce do tohto medzinárodného výskumu zahrnuté nebolo, ale porovnanie nám umožňuje výskum agentúry IPSOS, ktorá položila respondentom v januári tohto roku obdobnú otázku. Z odpovedí vyplýva, že u nás by bolo 53 % respondentov ochotných nechať sa zaočkovať. Z jednotlivých krajín zahrnutých do výskumu najväčší záujem o očkovanie prejavili respondenti z Veľkej Británie (78 %). Naopak vo Francúzsku je najväčší podiel respondentov, ktorí o očkovanie rozhodne nemajú záujem.

Vakcinácii dôverujú dve tretiny respondentov. Najväčšiu dôveru vo vakcináciu majú Taliani (82 %). Hoci obavy z vedľajších účinkov vakcinácie v porovnaní s novembrom 2020 klesajú, v januári mala takmer polovica respondentov z vedľajších účinkov obavy.

FOTO:
Photo created by freepik – www.freepik.com



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *