Nový liek na COVID-19 s takmer 100 % účinnosťou

Výskumné centrum nemocnice Ichilov v izraelskom Tel Avive prichádza s novým liekom na koronavírus. Ide o látku EXO-CD24, ktorá by mala zamedziť neprimeranú imunitnú reakciu (cytokínovú búrku) spôsobujúcej úmrtia väčšiny pacientov s vážnymi príznakmi choroby.

Liek má podporiť dodávku bielkoviny CD24 do pľúc pomocou tzv. „exosómov“ – membránových vačkov, ktoré zaisťujú bunkovú komunikáciu. „Liek je zavedený priamo do srdca búrky – pľúc – teda na rozdiel od iných látok, ktoré sa buď obmedzujú na určitý cytokín, alebo pôsobia komplexnejšie, ale majú mnoho vedľajších účinkov, EXO-CD24 sa podáva lokálne, a zároveň má výraznú účinnosť bez vedľajších nepriaznivých účinkov,“ vysvetľujú vedci.

Výsledky prvej fázy testovania tohto nového lieku na koronavírus sú veľmi nádejné. EXO-CD24 bolo podané  30-tim pacientom so stredne ťažkým alebo vážnym priebehom choroby a všetci sa uzdravili, z toho 29 pacientov počas nasledujúcich troch až piatich dní. Prípravok sa inhaluje raz denne niekoľko minút po dobu päťi dní.

Liek musí prejsť ďalšími fázami testovania, ale doterajšie výsledky sú viac než nádejné.

Zdroj: The Times of Israel

FOTO:
Photo created by freepik – www.freepik.com


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *