Ruskí vývojári vakcíny Sputnik V chcú ospravedlnenie

MOSKVA (Reuters) – Vývojári ruskej vakcíny Sputnik V proti COVID-19 v utorok spochybnili neutralitu Európskej liekovej agentúry (EMA) po tom, čo predstaviteľ EMA vyzval členov EÚ, aby neschválili ruskú vakcínu. Christa Wirthumer-Hoche, šéfka správnej rady EMA, 7. marca v diskusnej relácii rakúské ORF povedala, že odporúča krajinám Európskej únie, aby Sputniku V neudelili národné núdzové povolenie, zatiaľ čo EMA stále skúma bezpečnosť a účinnosť ruskej vakcíny.

„Žiadame verejné ospravedlnenie Christy Wirthumer-Hoche z agentúry EMA za jej negatívne komentáre k tomu, že štáty EÚ priamo schvaľujú Sputnik V,“ napísali vývojári vakcín na oficiálny twitterový účet Sputniku V. „Jej komentáre vyvolávajú vážne otázky o možnom politickom zasahovaní do prebiehajúceho preskúmania EMA,“ uviedli.

Vývojári dodali, že vakcínu schválilo už 46 krajín. „Po niekoľkých mesiacoch odkladu preskúmania Sputniku V nemá EMA právo podkopávať dôveryhodnosť ďalších 46 regulačných orgánov, ktoré preskúmali všetky potrebné údaje,“ uviedli vývojári Sputniku V.

Sputnik V už bol schválený alebo sa posudzuje na schválenie v troch členských štátoch EÚ – Maďarsku, Slovensku a Českej republike. Úradníci EÚ uviedli, že Brusel by mohol začať rokovania s výrobcom vakcín, ak o to požiadajú najmenej štyri členské krajiny.

Kirill Dmitriev, šéf ruského suverénneho fondu RDIF, ktorý predáva Sputnik V v zahraničí, v nedeľu pre taliansku televíziu uviedol, že pri výrobe vakcíny v Taliansku spolupracuje s farmaceutickou spoločnosťou Adienne. Taliansko-ruská obchodná komora neskôr uviedla, že v Taliansku sa plánuje spustenie výroby v júni a že táto dohoda pripravila cestu pre vytvorenie prvého výrobného závodu Sputnik V v Európe.

EMA začiatkom tohto mesiaca uviedla, že bude skúmať údaje z prebiehajúcich testov vakcíny, kým nebude dostatok dôkazov pre formálnu žiadosť o povolenie na uvedenie na trh.

Zdroj: Reuters

Foto: Freepik



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *