Pokus o obmedzenie patentových práv pri COVID-19

ŽENEVA (Reuters) – Bohatší členovia Svetovej obchodnej organizácie (WTO) v stredu zablokovali tlak viac ako 80 rozvojových krajín na vzdanie sa patentových práv v snahe podporiť výrobu vakcín COVID-19 pre chudobné krajiny. Južná Afrika a India obnovili svoju snahu upustiť od pravidiel dohody WTO o obchodných aspektoch duševného vlastníctva (TRIPS), čo je krok, ktorý by mohol umožniť generickým alebo iným výrobcom vyrábať viac vakcín.

Juhoafrická republika argumentovala, že súčasný systém TRIPS nefunguje, čo doložila  neschopnosťou zabezpečiť lieky na záchranu života počas pandémie HIV / AIDS, ktorá stála najmenej 11 miliónov afrických životov. Spoločnosť Medecins Sans Frontieres v októbri zostavila list podpísaný viac ako 375 organizáciami občianskej spoločnosti, ktorý podporuje túto výnimku. Návrh Južnej Afriky a Indie podporili desiatky prevažne rozvojových krajín WTO, ale proti nim boli západné krajiny vrátane Británie, Švajčiarska, krajín EÚ a USA, ktoré majú veľký domáci farmaceutický priemysel.

India je významným výrobcom generík, aj keď mnoho z najväčších generických spoločností sídli v západných a rozvinutých krajinách vrátane Viatris, Sandoz a Teva. Západné krajiny tvrdia, že ochrana práv duševného vlastníctva podporuje výskum a inovácie a že pozastavenie týchto práv by nemalo za následok náhly nárast dodávok vakcín. Vo svojej ôsmej diskusii na túto tému, ktorá sa začala v októbri, Rada TRIPS WTO strávila rozhovormi tri hodiny, ale napokon nedošlo k žiadnej dohode. Návrhy musia byť podporené konsenzom 164 členov WTO.

Účastníci sa však dohodli na opätovnom prerokovaní veci v apríli pred ďalším plánovaným zasadnutím Rady TRIPS ktorá sa buďe konať 8. – 9. júna. Ngozi Okonjo-Iweala, ktorá sa stala generálnym riaditeľom WTO 1. marca 2021, označila zintenzívnenie diskusií TRIPS za „životne dôležité“, ale uviedla, že vlády a podniky musia teraz konať, aby zvýšili produkciu, najmä na rozvíjajúcich sa trhoch.

Zdroj: REUTERS

Foto: jessica45 z Pixabay



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *