Orálna vakcína sa stáva realitou. Bude sa aplikovať doma

Izraelsko-americká farmaceutická spoločnosť Oravax Medical sa pripravuje na spustenie počiatočnej fáze klinického testovania prvej orálnej vakcíny proti COVIDU-19 na svete. Spoločnosť Oravax Medical vznikla spojením dvoch spoločností a to izraelskej Oramed Pharmaceuticals a americkej Premas Biotech.

Vyvíjaná vakcína je založená na technológii perorálneho podávania liekov spoločnosti Oramed a očkovacej technológii spoločnosti Premas. Spoločnosť Premas pracuje na vývoji nového typu vakcíny proti koronavírusu od marca. Riaditeľ Oravaxu Nadav Kidron očakáva, že údaje z prvej fáze klinického testovania u ľudí budú k dispozícii do troch mesiacov. 

​Kidron pre The Jerusalem Post k vakcíne uviedol:„Perorálna vakcína proti COVIDU-19 by eliminovala prekážky spojené s distribúciou vakcín, čo by potenciálne umožnilo ľuďom vziať si vakcínu sami doma. Aj keď dnes je pre urýchlenie očkovania rozhodujúce ľahké podávanie, perorálna vakcína by sa mohla stať ešte cennejšou v prípade, že bude proti COVIDU-19 odporúčaná každoročná vakcinácia ako pri chrípke.“.

Perorálna vakcína má niekoľko výhod. Čas a náklady na výrobu vakcíny sú oveľa lacnejšie ako u jej už schválených konkurentov. Perorálne lieky majú zvyčajne menej vedľajších účinkov. Navyše vakcínu je možné dodávať pri bežných teplotách dosahovaných v chladničke a dokonca je ju možné aj skladovať pri izbovej teplote. „Logisticky je tak ľahšie ju dostať kamkoľvek na svete,“ uviedol Kidron. A nakoniec, perorálna vakcína nevyžaduje profesionálne podanie.

Zdroj: THE JERUSALEM POST

Foto: Freepik



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *