Najviac etickým rozhodnutím je ivermektin zaobstarať a poskytnúť ľuďom

Lekári z rôznych krajín sveta sa spolu s médiami zišli na spoločnej videokonferencii, kde diskutovali o súčasnej pandémie. Odbornú verejnosť v rámci videokonferencie zastupoval americký lekár Pierre Kory z aliancie FLCCC (Front Line Critical Care), izraelský profesor Eli Schwartz z nemocnice Sheba, anglická lekárka Tess Lawrieová, profesor Hector Carvallo z argentínskej univerzity Adolfa Ibaneza a belgický molekulárny biológ Marc Wathelet. Informácie z tejto videokonferencie priniesol český spravodajský portál Novinky.cz.

Podľa lekárov, ktorí sa diskusie zúčastnili, preukazuje účinnosť ivermektinu dosť štúdií, len je potrebné viac čítať. Podľa profesora Carvalla: „Existuje viac dát o ivermektíne ako o remdesivirea hydroxychlórochíne dokopy.“. Profesor Carvallo prezentoval aj svoje poznatky a skúsenosti z praxe. V minulom roku realizoval štúdiu, do ktorej bol zahrnutý zdravotnícky personál štyroch veľkých nemocníc v Argentíne – 1195 zdravotníkov. Zdravotníci boli rozdelení na dve skupiny. V prvej skupine bolo 407 zdravotníkov, ktorí dostali štandardné ochranné pomôcky, ako sú obleky, rukavice a štíty. V druhej skupine, ktorá mala 788 zdravotníkov, bol k ochranným pomôckam ešte navyše podávaný ivermektin v týždennej dávke 12 mg. Z druhej skupiny, v ktorej bol podávaný ivermektín, sa v nasledujúcich 60 dňoch koronavírusom  nenakazil ani jeden človek, zatiaľ čo zo skupiny, v ktorej ivermektin podávaný nebol, sa nakazilo 237 zo 407 zdravotníkov.

Podľa belgického molekulárneho biológa Marca Watheleta by sa masovou distribúciou ivermektinu podarilo epidémiu dostať pod kontrolu. Argumentoval indickým štátom Uttarpradéš a časťou Peru, kde bol tento postup uplatnený a naozaj tu za pár týždňov počet prípadov klesol.

Diskutujúci sa podľa portálu v podstate zhodli, že ivermektín je dočasným riešením epidémie, kým si populácia vďaka očkovaniu nevytvorí kolektívnu imunitu. Dr. Carvallo k ivermektínu ďalej uviedol: „Keď tu je niečo, čo môže fungovať, tak prečo to nepoužiť? Najviac etickým rozhodnutím je ivermektín zaobstarať a poskytnúť ľuďom.“. Aj keď podľa izraelského profesora Eli Schwartza, ktorý má podľa svojich slov za sebou úspešnú, hoci malú, štúdiu, ivermektín rozhodne nemá rovnakú účinnosť ako vakcína.

Zdroj: Novinky.cz

Foto: Freepik