Tím pôrodníkov UNLP obnovuje kurzy pre budúce mamičky

Tím pôrodníkov z Univerzitnej nemocnice L. Pasteura sa vracia k obľúbeným kurzom pre budúce mamičky. „Organizovali sme kurzy viac než dva roky, kvôli ochoreniu COVID-19 sme ich však museli prerušiť, hoci bol veľký záujem. Spolu s mamičkami ich môžu absolvovať aj partneri,“ hovorí vedúci kurzu doc. MUDr. Ján Varga, Ph.D., MSc..

Za dva roky spolu s celým tímom pôrodníkov z UNLP pripravili na pôrod viac než 500 mamičiek, respektíve rodičovských párov. „Mali sme len a len pozitívne ohlasy.  Môžem pokojne povedať, zo skúseností a z praxe, že všetky mamičky, ktoré absolvujú takýto kurz a ktoré som potom stretol na pôrodnej sále, rodili oveľa pokojnejšie a lepšie. Určite sú v lepšej psychickej pohode, sú viac pripravené na veci, ktoré s pôrodom súvisia,“ vysvetľuje J. Varga.

Nielen pre prvorodičky

Kurzy vyhľadávajú najmä prvorodičky. Pôrodníci ich však odporúčajú aj viacnásobným matkám, ktoré sa chcú dozvedieť novinky a trendy, zaujímavé odborné informácie, navyše podané lekármi špecialistami a pôrodnými asistentkami z praxe. „Mávame na kurzoch aj matky, ktoré už rodili a mali napríklad negatívnu skúsenosť s pôrodom. Pre nich je dôležité, aby sa takéto zážitky už neopakovali. Na kurze im vieme poradiť, pomôcť. Aj pre nás lekárov je to zadosťučinenie, keď vidíme matky z kurzu na pôrodnej sále, ktoré sú oveľa istejšie,“ vysvetľuje Varga. 

Aj budúci otec potrebuje informácie o pôrode

Veľa sa dozvie aj partner a vďaka kurzu si uvedomí, že najväčšia zodpovednosť za pôrod a následnú popôrodnú starostlivosť je práve na matke. „Aj otec je potom pri pôrode viac pripravený. Spočiatku chodievali na kurzy matky samotné, neskôr pribúdali aj partneri a potom sa nám stalo, že prišiel na kurz aj sám budúci otec, lebo mamička z nejakého dôvodu nemohla, ale ako budúci rodičia nechceli prísť o informácie,“ spomína gynekológ.  

Popôrodná starostlivosť

Kurz je určený tehotným ženám v ktoromkoľvek štádiu tehotnosti. Pozostáva z 8 stretnutí, všetky ich absolvuje mamička v priebehu jedného mesiaca. Na kurzoch sa strieda tím siedmich odborníkov. To znamená, že nemôžu byť vedené tendenčne, lebo si rodička vie názory porovnať. Budúca matka sa dozvie všetko, čo sa týka tehotenstva a problémov, ktoré počas tehotenstva vznikajú. Dostáva informácie o vývojových chybách a o tom, aké sú možnosti ich riešenia. Od pôrodnej asistentky, ktorá pracuje priamo na pôrodnej sále,  sa dozvie všetko o príprave na pôrod.

Primárka Neonatologického oddelenia UNLP MUDr. Iveta Kostelníková v spolupráci so sestrou informujú budúce mamky o tom, ako sa starať o novorodenca po pôrode, ako ho správne dojčiť. Budúcim mamičkám vysvetľujeme všetko, čo sa deje s novorodencom po pôrode až po prepustenie z nemocnice, a prečo je dôležité okamžite po pôrode priloženie dieťatka na hrudník mamičky, tzv. bonding. Dieťatko je vždy po pôrode s mamičkou a sestričky sú ochotné pomôcť s dojčením. Takisto im vysvetľujeme, ako sa u dieťatka realizujú skríningové vyšetrenia obličiek, mozgu, očí a uší. Dôležité je aj to, aby sa mamičky v pôrodnici pýtali, aby nemali strach poradiť sa a požiadať o pomoc. Hovoríme aj o prvej starostlivosti o bábätko doma, a dostanú aj inštrukcie o prvej pomoci, keby bábätko prestalo dýchať,“ vysvetľuje MUDr. Kostelníková.

Je vhodné, aby sa budúce matky očkovali proti COVID-19? Čo ak prekonám COVID-19 počas tehotenstva?

Je dôležité, aby budúce matky dostávali korektné a odborné informácie a nepodliehali len tomu, čo si dnes vyhľadajú na internete. Na kurze si môžu tieto informácie skonfrontovať priamo s lekármi alebo pôrodnými asistentkami.

„Sme pripravení odpovedať aj na otázky o COVID-19 a o očkovaní. V UNLP sme mali najviac pôrodov covidových matiek, logistika ich pôrodov u nás bola zvládnutá na vysokej úrovni. Či už išlo priamo o covidovú pôrodnicu na Rastislavovej alebo o pôrodnicu na Tr. SNP. Takže vieme ich pripraviť aj na takéto situácie, ktoré sa dnes môžu stať realitou,“ hovorí MUDr. Varga.

Pokiaľ ide o očkovanie, u nás môže byť žena očkovaná v ktoromkoľvek štádiu tehotenstva a ktoroukoľvek vakcínou, ktorá bola schválená európskou liekovou agentúrou. „Mám množstvo pacientiek, ktoré tak spravili a všetky výsledky sú dobré a bezpečné. Očkovať sa môžu aj mamičky po pôrode, keď dojčia. To je aj aktuálny záver všetkých svetových odborných autorít v oblasti vakcinácie. Vieme túto aktuálnu situáciu vysvetliť každej pacientke, či už sa rozhodne očkovať alebo nie.“

Aj po pôrode sa chce žena cítiť dobre 

V neposlednom rade sa rodičky dozvedia aj o možnosti rehabilitácie po pôrode, predovšetkým brušnej steny. „Je to pre matky veľmi dôležité, lebo to u nich môže spôsobovať veľkú mieru frustrácie po pôrode,“ konštatuje gynekológ J. Varga. Viac informácií sa o kurze pôrodníkov UNLP dozviete na www.zdravyporod.sk,  kde  sa  môžete  aj  registrovať.  Kurzy sa konajú v priestoroch na adrese Medická 6 v Košiciach a sú spoplatnené.

ZDROJ, FOTO: UNLP Košice, TS




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *