Len neodkladnú starostlivosť majú poskytovať nemocnice, nie ambulancie špecialistov

Na stúpajúci počet hospitalizovaných  pacientov s COVID-19 reaguje rezort zdravotníctva viacerými opatreniami. Jedným z nich je nariadenie pre vybrané nemocnice poskytovať iba neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Tento pokyn, si však niektorí lekári vysvetlili po svojom. Len neodkladnú starostlivosť mala začať poskytovať aj časť lekárov špecialistov. Ministerstvo upozorňuje, že usmernenie sa ich ambulancií netýka a majú fungovať štandardne. Prirodzene, za dodržania protiepidemických opatrení.

Ministerstvo zdravotníctva  zaznamenalo viacero podnetov od občanov, v ktorých sa uvádza, že ambulantní špecialisti ich odmietli ošetriť. Lekári mali argumentovať tým, že v súčasnosti majú poskytovať len neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Rezort zdravotníctva vysvetľuje, že toto ich zdôvodnenie sa nezakladá na pravde.

Upozorňujeme, že povinnosť poskytovať výlučne neodkladnú zdravotnú starostlivosť majú len nemocnice, v ich lôžkovej časti. Jednotliví ambulantní špecialisti aj v súčasnosti poskytujú pacientom komplexnú zdravotnú starostlivosť,“ vysvetlil štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Peter Stachura. Ako doplnil štandardný režim v nemocniciach pokračuje pri onkologických pacientoch alebo tých, ktorým sa v nemocniciach poskytuje dialyzačná alebo biologická liečba. 

Nariadenie ministerstva poskytovať len neodkladnú zdravotnú starostlivosť platí pre fakultné, univerzitné a všeobecné okresné nemocnice, ktoré sú v zozname subjektov hospodárskej mobilizácie. Rezort zdravotníctva poprosil zdravotnícke zariadenia o preplánovanie plánovaných úkonov. A to v prípadoch, že odsunutie zákroku nezhorší zdravotný stav pacienta.

Rezort zdravotníctva odporúča pacientom, aby sa o termínoch informovali v konkrétnom zdravotníckom zariadení. Pred návštevou ambulancie odporúčame lekára telefonicky kontaktovať. V nemocniciach aj ambulanciách platia v súčasnosti prísne protiepidemické opatrenia. 

Viac informácií o aktuálnej  situácii v nemocniciach nájdete  na: www.covidvnemocniciach.sk


Pripravilo: MZ SR

FOTO:
Medical photo created by freepik – www.freepik.com


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *