Pôvod nového typu koronavírusu ostáva nejasný

Tím expertov poverený WHO zverejnil zistenia zo svojej 28 dennej misie, pri ktorej hľadal v čínskom meste Wu-chan stopy o pôvode COVIDU-19. Podľa P. B. Embareka je vysoko nepravdepodobné, že by vírus unikol z laboratória vo Wu-chane a domnieva sa, že pôvod vírusu je prírodný.

Ako uviedli experti, aj keď ich práca odhalila nové informácie, obraz o vypuknutí nákazy dramaticky nezmenila. Aj naďalej sú za zdroj nákazy považovaní netopiere, ale nepredpokladá sa, že by tieto pochádzali z Wu-chanu. Experti pracovali aj s verziou, podľa ktorej sa patogén vírusu dostal do Wu-chanu cez importovaný mrazený tovar.

Pozornosť bola venovaná tiež miestnym vzorkám krvi, ktoré by mohli dokázať, že vírus sa objavil skôr, než sa pôvodne predpokladalo. Liang Wannian, vedúci čínskeho panelu expertov, na brífingu povedal: „Existujú dôkazy o infekciách koronavírusom, ktoré mohli predchádzať prvému zistenému prípadu o niekoľko týždňov. To naznačuje, že nemôžeme vylúčiť, že obiehal v iných regiónoch a nebol ohlásený.„.

Zdroj: Reuters

FOTO:
Photo created by freepik – www.freepik.com


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *