Lyžiarske stredisko Ischgl „hlási“ dlhodobú imunitu voči koronavírusu

Je to už rok, čo si z lyžiarského strediska Ischgl turisti odvážali nielen pekné zážitky, ale často aj dostatočnú nálož koronavírusu. Vďaka svojej medzinárodnej klientele, bohužiaľ, Ischgl exportoval koronavírus celkom úspešne do sveta. Teraz ale z Ischglu prichádzajú pozitívne správy.

Nová štúdia realizovaná v Ischgli  zistila, že deväť z desiatich obyvateľov tohto rakúskeho lyžiarskeho strediska, ktorí sa nakazili koronavírusom, má dlhodobú imunitu. Zdá sa teda, že imunita získaná po prekonaní nákazy koronavírusom, by mala byť relatívne stabilná.

Lekárska Univerzita v Innsbrucku zisťovala imunitu obyvateľov dvakrát, a to v apríli a novembri minulého roka. Na aprílovom testovaní sa zúčastnilo približne 80 % obyvateľov Ischglu. Protilátky malo v tele prítomné 51,4 % percenta z 1473 účastníkov. Testovanie vedci zopakovali v novembri, kedy sa testovania zúčastnilo zhruba 900 obyvateľov (801 z nich vo veku 18-89 rokov absolvovalo i prvé testovanie). Aj keď protilátoky mierne klesli, stále ich malo 45,4 % obyvateľov.

Virologička a riaditeľka virologického ústavu na univerzite v Innsbrucku Dorothee von Laer vidí výsledky pozitívne a vraví: „Napriek miernemu poklesu koncentrácie protilátok môžeme hovoriť o relatívne stabilnej imunite.“ Druhá, jesenná vlna pandémie zasiahla Ischgl v porovnaní so zvyškom Rakúska oveľa menej, uzatvára von Laerová.

Zdroj: KURIER

FOTO:
Obrázok od Gerd Altmann z Pixabay


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *