Česko: Chrípka takmer zmizla

Výskyt mnohých infekčných ochorení, vrátane chrípky, sa v Čechách znížil, informuje portál Aktualne.cz. Dáta Štátneho zdravotného ústavu potvrdzujú, že tento rok došlo v rámci celého európskeho regiónu k poklesu potvrdených prípadov chrípky takmer o 99,8 percenta v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

Tohtoročný takmer nulový výskyt chrípky podľa odborníkov nemá obdobu. Pokles počtu infekčných ochorí v populácii súvisí s viacerými faktormi, predovšetkým s nosením rúšok, zvýšenou hygienou, obmedzením priameho kontaktu, ale aj so strachom z návštevy lekára.

„Za rok 2020 sme vypozorovali nižší výskyt napríklad ovčích kiahní alebo osýpok, z počutia tiež vieme, že bolo aj menej prípadov angín,“ uvádza vedúci Oddelenia epidemiológie infekčných ochorení zo Štátneho zdravotného ústavu Jan Kynčl. Správa ďalej upresňuje, že k najväčšiemu poklesu došlo u ovčích kiahní. Práve počet prípadov ovčích kiahní klesol v porovnaní s obdobím januára a februára minulého roka o viac ako polovicu (z 8085 prípadov na 2160 nakazených). Kde naopak došlo k nárastu počtu ochorení, je kliešťová encefalitída.

Zdroj: Aktualne.cz

Foto: Anastasia Gepp z Pixabay