EÚ a Pfizer/BioNtech sa dohodli 

Dohoda o dodávkach vakcín proti COVID-19 so spoločnosťou Pfizer/BioNTech je predĺžená až do roku 2023, informuje SME. Predĺženie dohody oznámila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v stredu po zasadnutí kolégia komisárov. Správa ďalej uvádza, že Únia začala rokovať v poradí o tretej dohode s koncernom Pfizer/BioNTech. Táto dohoda rieši nákup ďalších 1,8 miliardy dávok vakcíny. V EÚ by mala prebiehať nielen výroba vakcín, ale aj všetkých ich základných komponentov.

Komisia sa so spoločnosťou Pfizer/BioNTech dohodla aj na urýchlení dodávok vakcín. 50 miliónov ďalších dávok bude dodaných v druhom štvrťroku 2021, počnúc aprílom. Tieto dávky mali pôvodne prísť až koncom roka. Pfizer/BioNTech tak v druhom štvrťroku dodá 250 miliónov dávok.

Predsedníčka sa vyjadrila aj k samotnému priebehu vakcinácie v EÚ: „S radosťou môžem povedať, že dnes sme v EÚ dosiahli prah 100 miliónov očkovaní. Toto je míľnik, na ktorý môžeme byť hrdí. Z týchto 100 miliónov očkovaní je viac ako štvrtina už aj s druhou dávkou, čo znamená, že teraz máme úplne zaočkovaných viac ako 27 miliónov ľudí.“.

Podpis dohody so spoločnosťou Pfizer/BioNTech tak potvrdzuje včerajšiu správu Lekárskych novín, podľa ktorej Európska komisia údajne neobnoví zmluvy so spoločnosťami AstraZeneca a Johnson & Johnson a plánuje sa zamerať na RNA (mRNA) vakcíny proti COVID-19. 

Zdroj: SVET.SME.SK/Redakcia

Foto: S. Hermann & F. Richter z Pixabay



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *