Na psychiatrii v prešovskej nemocnici denne riešia opitých pacientov

Stupňuje sa ich agresivita voči zdravotníkom, pacient ohrozoval personál aj šabľou

Suchý február, alebo slangovo povedané ,,sucháč“ je každoročná výzva pre jednotlivcov, rodiny, pracovné tímy, priateľov a známych. Vyskúšať si, čo alkoholová abstinencia pre nás znamená, ako pomáha nášmu organizmu, nášmu životnému nastaveniu, filozofii, vyskúšať si našu pevnú vôľu. Alkohol a špeciálne na Slovensku je stále závažným problémom, a to bez ohľadu na vekové kategórie a pohlavie. Aká je realita nám v rozhovore objasnila primárka psychiatrického oddelenia prešovskej nemocnice J. A. Reimana MUDr. Zuzana Horvátová, MPH.

Ako často k vám na oddelenie prichádzajú pacienti pod vplyvom alkoholu ?

Pacienti pod vplyvom alkoholu k nám prichádzajú dennodenne. O niečo viac ich prichádza počas víkendov a tvoria väčšinu ošetrených pacientov v pohotovostných službách, zvlášť po 22:00 hod.

Aké tvoria percento všetkých pacientov ?

Pacienti pod vplyvom alkoholu tvoria viac ako 80 % pacientov ošetrených ambulantne a viac ako 50 % ošetrených ústavne.

Sú to skôr muži, alebo ženy a aké problémy spôsobujú ošetrujúcemu personálu?

V súvislosti s užívaním alkoholu je najčastejšie prítomná agresivita pacientov voči personálu. Podľa štatistík nášho oddelenia sa problémy  s užívaním alkoholu týkajú prevažne mužov, avšak v posledných rokoch stúpa aj percento žien trpiacich zdravotnými komplikáciami spojenými s nadužívaním alkoholu.

Aké najčastejšie úrazy a diagnózy majú, ktoré vznikli v dôsledku požitia alkoholu?

Najčastejšie ide o úrazy hlavy po páde v opitosti alebo následkom pádu pri epileptickom záchvate, ktorý je častou komplikáciou závislosti od alkoholu.  Stúpa aj počet sebapoškodení v opitosti, akými sú rezné rany na horných a dolných končatinách a bodné poranenia hrudníka a brucha.

Objavujú sa aj mladší pacienti, napr. v tínedžerskom veku? Supluje v tomto prípade nemocnica nedobrovoľne záchytky?

Veková hranica užívateľov alkoholu v poslednom období klesá a ošetrujeme aj adolescentov pod vplyvom alkoholu, dokonca vo veku 12-16 rokov.

Od čias zrušenia záchytných staníc sa stalo akýmsi zvykom zneužívať psychiatrické oddelenie na túto činnosť. Psychiatrické oddelenia sú však medicínske zariadenia a suplovať činnosť ,,záchytiek“ v ich represívnej činnosti nemôžu.

Čo hovoria vaše konkrétne skúsenosti z nedávnej minulosti? Zaznamenali ste aj útoky takýchto pacientov na personál?

V súčasnosti je snahou psychiatrov zabezpečovať bezpečné liečebné prostredie pre všetkých pacientov. To znamená, že po komunikácii s bezpečnostnými zložkami štátu sa snažíme o obmedzenie prijímania agresívnych osôb na oddelenie. V minulosti totiž dochádzalo k vážnym úrazom personálu, ale aj iných pacientov agresívnymi útokmi opitých osôb (od podliatin cez škrabance, uhryznutia, vylomené zuby až po zlomeniny končatín). Napriek tejto snahe občas dôjde k situácii, keď je personál ohrozený. Posledný prípad bol pacient, ktorý bol privezený RZP, údajne z vlastnej iniciatívy a záujmom o liečbu, kde po prijatí na oddelenie vytiahol z vychádzkovej paličky šabľu a vyhrážal sa ňou personálu. V takomto prípade je potrebné zachovať chladnú hlavu a danú osobu neprovokovať a privolať na pomoc policajné zložky.

Zdroj, foto: FNsP J.A. Reimana Prešov, TS



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *