V skalickej nemocnici pomáha s liečbou chlpatá terapeutka

Pacientov viacerých oddelení Fakultnej nemocnice AGEL Skalica pravidelne teší prítomnosť 2,5 ročnej fenky labradorského retrievera Stely Ophelie, certifikovaného canisterapeutického psa. Spolu so svojou psovodkou, ktorá je zároveň sestrou na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) pomáhajú pacientom znižovať stres, zotaviť sa hlavne čo sa týka psychickej stránky. Predovšetkým je to tiež zlepšenie nálady, vyčarenie úsmevu na tvári, aby pacienti aspoň nachvíľu zabudli, že sa nachádzajú v nemocnici.

Canisterapia je forma terapie, ktorá využíva pozitívny vplyv psov na fyzické, emocionálne a psychické zdravie človeka. Psy používané v canisterapii sú špeciálne vycvičené na to, aby poskytovali podporu a komfort ľuďom. Ich prítomnosť môže znižovať stres, úzkosť a depresiu, zlepšovať náladu a motivovať pacientov k aktívnejšiemu životu. „V deň terapie Stelka musí byť riadne oddýchnutá a nedostáva jesť, nakoľko v rámci terapie dostáva svoju plácu v naturáliách, či už sú to piškótky, pamlsky alebo jej ranná porcia granúl. Stačí jej povel „ideme pracovať“, vykročíme z domu a ona už sama ide smerom k nemocnici,“ hovorí Stelkina psovodka a zároveň sestra OAIM oddelenia Lívia Topolčányová.

„Samotná terapia je skôr o potešení a my sa ako tím zameriavame na liečenie duší. Už len prítomnosť Stelky vyčarí ľuďom úsmev na tvári a pohladenie jej srsti ich tiež  pohladí na duši. Pacienti sa rozhovoria o svojich domácich miláčikoch a aspoň na chvíľu zabudnú na svoje ťažkosti,“ hovorí Lívia. V rámci terapie navštevujú onkologický stacionár, oddelenie vnútorného lekárstva a aj OAIM oddelenie. Odkedy spolu fungujú ako canisterapeutický tím zbierajú množstvo spoločných silných momentov. „Napríklad, pri staršom pánovi po polytraume, milovníkovi zvierat. Keď sme za ním prišli, zahlásil, že toto je najkrajšie čo sa mu tu stalo a dáva mu to silu vrátiť sa domov k svojim miláčikom. Alebo, pani po odpojení od UPV (umelá pľúcna ventilácia): ,,ešteže ste sem prišli, to je taká radosť, ja sa snáď aj na nohy postavím!“ Nedá sa písať o každom a ani dostatočne nezachytím slovami všetky tie emócie, ktoré sú s terapiou spojené,“ uzatvára Lívia Topolčányová.

Stelka v skalickej nemocnici však nepomáha iba pacientom. Jej prítomnosť vždy poteší aj personál. „Každý z našich zamestnancov sa tejto štvornohej návšteve vždy poteší. Aj im jej prítomnosť prináša radosť, úsmev a zlepšuje pozitívnu psychickú pohodu pri tomto náročnom povolaní,“ hovorí námestníčka pre ošetrovateľstvo Fakultnej nemocnice AGEL Skalica Katarína Filipková a dodáva: „Sme preto nesmierne radi, že máme takú skvelú kolegyňu, ktorá túto činnosť nezištne u nás vykonáva.“


Zdroj, foto: AGEL SK, TS




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *