Zuzana Dolinková: Pravda o kardiologickom oddelení vo FN Trenčín

Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková dnes, 29.júla 2024, navštívila kardiologické oddelenie vo Fakultnej nemocnici  Trenčín. Osobne sa informovala o situácii a medializované informácie, ktoré odzneli v posledných dňoch, považuje za dezinformácie a šírenie poplašných správ. „Vedenie nemocnice ma bezodkladne informovalo o výpovediach 4 lekárov, opäť to opakujem, ktorí predstavujú úhrnne výkon takmer 1,5 lekára, a 1 lekár na plný úväzok. Od júla nastúpili na oddelenie 3 lekári, o nástupe ďalších lekárov nemocnica aktuálne rokuje,“ priblížila ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Fakultná nemocnica Trenčín má zriadené kardiologické oddelenie, ktorého činnosť a nasadenie si mimoriadne vážim, s 8 lôžkami a poskytuje neodkladnú zdravotnú starostlivosť pre pacientov s akútnym koronárnym syndrómom od júna 2023, a to počas pracovných dní v čase od 7:00 do 13:00 hodiny. Mimo uvedeného času sú všetci pacienti s takýmito diagnózami automaticky smerovaní do vysoko špecializovaných pracovísk – a to do Banskej Bystrice, Martina, Nitry a do Bratislavy. Štatistiky hovoria jasne, počas jedného týždňa sú na uvedenom kardiologickom oddelení Fakultnej nemocnice Trenčín ošetrení jeden až traja takýto pacienti.

„Nejde o žiadne kardiologické centrum, ako zavádzajúco informujú opoziční politici. To má úplne iné parametre a kapacity (konkrétne 80 a viac lôžok, 2 až 3 sály, funguje 24 hodín 7 dní v týždni). Hovoríme o kardiologickom oddelení a dnes som na vlastné oči videla funkčné oddelenie, ktorého chod je plynule zabezpečený, pacientov a ošetrujúcich lekárov. Navyše, existuje potenciál na zvýšenie kapacity daného oddelenia, ale postupne,“ priblížila ministerka Dolinková, ktorá počas svojej návštevy poďakovala aj všetkým lekárom, sestrám a zdravotníckym pracovníkom na tomto oddelení za ich nasadenie a zdravotnú starostlivosť o pacientov. K tomu, že pacient je pre súčasnú koalíciu na 1. mieste, sa napokon zaviazala aj v Programovom vyhlásení Vlády SR na roky 2023 -2027, kde jasne deklarovala, že  „zdravie je najvyššou ľudskou hodnotou. Funkčný, dostupný a kvalitný zdravotný systém pre všetkých občanov Slovenska je preto jeho absolútnou prioritou.“

Šírenie paniky a nepravdivých informácií sa rozhodol zastaviť aj Výbor Pracovnej skupiny Intervenčnej kardiológie Slovenskej kardiologickej spoločnosti. Jeho členovia vedenie rezortu zdravotníctva informovali, že sú v kontakte s novým vedením nemocnice, ako aj s novým primárom tunajšej kardiológie a vyjadrili im dôveru.

Zdroj: MZ SR, TS




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *