Svetový deň duševného zdravia 2024: Podpora ľudskosti je pre duševné zdravie kľúčová

Bratislava, 10. októbra 2024Problémy s duševným zdravím sa týkajú minimálne pätiny obyvateľov Slovenska.[1] Odborníci pri príležitosti Svetového dňa duševného zdravia pripomínajú, že vzájomná medziľudská podpora môže byť pre duševné zdravie zásadne prínosná. Takýto typ podpory už niekoľko mesiacov prináša unikátny projekt, ktorý spojil odborníkov, zamestnávateľov, školy, či univerzity – vrátane Lekárskej fakulty Univerzity Komenského. Tisíce pozitívnych odkazov na Stromoch prianí potvrdzujú, že vzájomná podpora a ľudskosť sa zo Slovenska ešte nevytratili a téma duševného zdravia je pre Slovákov a Slovenky dôležitá.

Duševné zdravie na pracovisku
Hlavnou témou tohtoročného Svetového dňa duševného zdravia je podpora duševného zdravia na pracovisku. „Teším sa, že práve dnes, na Svetový deň duševného zdravia, môžeme oficiálne predstaviť Stromy prianí aj na akademickej pôde, ktorá je okrem vzdelávacej inštitúcie aj pracoviskom. Verím, že tento projekt bude prínosný a povzbudzujúci pre všetkých študentov a zamestnancov Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a stane sa inšpiráciou aj pre ďalšie pracoviská,” vysvetľuje doc. MUDr. Ľubomíra Izáková, PhD., prednostka Psychiatrickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského, hlavná odborníčka MZ SR pre psychiatriu a spoluzakladateľka OZ Cesta k mentálnemu zdraviu, ktoré je iniciátorom projektu.

Pozitívne odkazy, ktoré spájajú Slovensko
Organizátori projektu hodnotia Stromy prianí za 5 mesiacov ich existencie veľmi úspešne. Desiatky dobrovoľníčok a dobrovoľníkov venovali projektu viac ako 100 hodín, počas ktorých umožnili verejnosti zanechať na 14 rôznych miestach na Slovensku viac ako 2 000 povzbudzujúcich odkazov pre ostatných. „Sme nesmierne hrdí na odozvu, ktorú projekt dostal. Nielenže ukázal, že ľudskosť a vzájomná podpora sú stále súčasťou našej spoločnosti, ale aj to, že tieto hodnoty rezonujú so všetkými vekovými skupinami, najmä s mladými ľuďmi. Projekt Stromy prianí sa stal silným symbolom spolupatričnosti a jeho úspech dokazuje, že verejnosť vníma potrebu pozitívnych posolstiev a emocionálnej podpory,“ hodnotí doc. Izáková.

Podpora budúcich lekárov a ich duševného zdravia je dôležitá
Lekárska fakulta Univerzity Komenského, ktorá tiež hostí jeden zo Stromov prianí, venuje téme duševného zdravia medzi mladými ľuďmi a študentmi špeciálnu pozornosť. „Téma starostlivosti o duševné zdravie sa čoraz viac dostáva do popredia a je pre nás veľmi aktuálna. Uvedomujeme si, že štúdium medicíny predstavuje pre mnohých študentov zásadnú zmenu, ktorá so sebou prináša množstvo náročných situácií – od zmeny prostredia až po vysoké akademické nároky. Preto dbáme nielen na odbornú prípravu budúcich lekárov, ale aj na ich duševné zdravie. Podpora v tejto oblasti je kľúčová pre udržanie rovnováhy medzi štúdiom, osobným a pracovným životom, čo im pomáha zvládať tlak a prispieva k ich dlhodobému úspechu, nielen počas štúdia, ale aj v ich budúcej kariére. Preto sa tešíme, že aj naša fakulta má možnosť zapojiť sa do projektu Stromy prianí,“ doplnil prof. RNDr. Ivan Varga, PhD. et PhD., prodekan pre vedu, výskum a doktorandské štúdium LF UK.

Linka dôvery Nezábudka: Každodenná podpora pre ľudí v núdzi
Organizátori projektu si uvedomujú, že na stromoch nemusia vždy pozitívne odkazy len pribúdať. Strom prianí je určený aj pre ľudí, ktorí môžu mať náročný deň a potrebujú si pozitívne odkazy len prečítať. „Niekedy však milé a pozitívne slová nestačia a potrebná je odborná pomoc. Preto je na Strome prianí uvedená aj naša linka pomoci Nezábudka, na ktorú sa každý deň obracia množstvo ľudí. Rovnako aj na naše kluby Nezábudka. Sú to ľudia, ktorí potrebujú radu, podporu, či správne nasmerovanie na odborníkov. Budeme radi, ak sa na ňu obrátia aj všetci, ktorí budú vďaka Stromom prianí uvažovať nad pomocou,” zapája sa riaditeľ Ligy za duševné zdravie, JUDr. Andrej Vršanský. 

Novinárska cena „Nezábudka“: Ocenenie za zodpovedné informovanie
Už každoročne bola na Svetový deň duševného zdravia odovzdaná novinárska cena „Nezábudka“, ktorú tento rok získal Michal Dudoň z Denníka SME. Slovenská psychiatrická spoločnosť tradične udeľuje túto cenu za zodpovedné informovanie o témach z oblasti duševného zdravia.

Svetový deň duševného zdravia nám pripomína, že starostlivosť o duševné zdravie je rovnako dôležitá ako starostlivosť o fyzické zdravie. Projekty ako Stromy prianí, iniciatívy na podporu duševného zdravia na pracoviskách a linky pomoci sú kľúčové pre budovanie odolnej a empatickej spoločnosti. Spoločným úsilím môžeme vytvoriť prostredie, v ktorom sa každý cíti podporený a pochopený. Veríme, že sa nám tento projekt podarí posunúť ďalej – aj do digitálneho sveta. Tak sa bude môcť zapojiť skutočne každý,” uzatvára a vyzýva doc. Izáková.


[1] Prieskum Ako sa máte, Slovensko?, n = 1 000, marec 2024, MNFORCE, Seesame, Sociologický ústav SAV, Ústav výskumu sociálnej komunikácie SAV

Zdroj, foto: Seesame, TS




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *