Slepé črevo je zásobáreň prospešných baktérií

Čo spôsobuje jeho zápal?

Zápal slepého čreva je bežné ochorenie, ktorého príčinou môže byť aj časté užívanie antibiotík. Prichádza náhle a môže sa vyskytnúť v každom veku. O jeho príznakoch a následnej liečbe sme sa rozprávali s primárom chirurgického oddelenia nemocnice AGEL Žiar nad Hronom MUDr. Jánom Grolmusom.

Čo je to slepé črevo a aká je jeho funkcia?
Appendix vermiformis, hovorovo slepé črevo, je slepý výbežok hrubého čreva. Nachádza na pravej strane podbrušia. Slepé črevo je vnímané ako zásobáreň prospešných baktérií črevnej mikroflóry. Pokiaľ organizmus prekoná ochorenie, ktoré spôsobí nerovnováhu baktérií v črevách, môže ich „doplniť“ práve zo slepého čreva. Taktiež sa podieľa na funkcii imunitného systému. V prípade zapálenia a jeho odstránenia však nemá významný vplyv na celkové zdravie.

Čo spôsobuje zápal slepého čreva?
Zápal slepého čreva (apendicitída), patrí medzi najčastejšie náhle brušné príhody. Vyskytnúť sa môže kedykoľvek a v každom veku. Hlavné príčiny vzniku zápalu nie sú presne známe, existujú však rizikové faktory, ktoré môžu prispieť k rozvinutiu zápalu. Konkrétne je to jeho dĺžka, nesprávna výživa, hromadenie črevného obsahu, nerovnováha črevnej mikroflóry a tiež časté užívanie antibiotík.

Aké sú príznaky akútneho zápalu slepého čreva?
Pre zápal slepého čreva je typické hlavne to, že príznaky sa objavia náhle a rýchlo sa vyvíjajú. Zápal signalizuje bolesť v nadbrušku, ktorá sa premiestni do pravého podbruška. K nej sa pridáva nevoľnosť, zvracanie, zastavenie stolice i plynov. Sprievodným príznakom je aj zvýšená teplota, horúčka a zrýchlený pulz. Pravá časť podbrušia je v prípade zápalu citlivejšia na dotyk. Bolesť brucha sa postupne zhoršuje, máva kolikovitý charakter, ale môže aj dočasne ustupovať. Je tiež pravdepodobné, že vo vzpriamenej polohe budú príznaky zápalu horšie a silná bolesť bude chorého nútiť schúliť sa do úľavovej polohy s pokrčenými nohami. Je dôležité nečakať a ihneď vyhľadať lekársku pomoc.

Zápal slepého čreva môže byť aj chronický. Ako sa prejavuje?
Okrem akútnej formy zápalu slepého čreva existuje aj chronický zápal, ktorý môže trvať týždne, mesiace až roky. Prejavuje sa miernejšími príznakmi. Mierna až ostrá bolesť sa objavuje v spodnej pravej časti brucha a vystreľuje až k pupku alebo k žalúdku. Príznaky chronického zápalu slepého čreva sa objavujú a zase miznú, preto býva diagnostika náročná a nejasná. Príčinou chronických ťažkostí býva prekážka v slepom čreve, ako poranenie, cudzopasníci či nádory. Pokiaľ lekár určí ako príčinu bolesti slepé črevo, je potrebné odstrániť ho operáciou.

Ako prebieha vyšetrenie a liečba zápalu slepého čreva?
V počiatočných fázach zápalu je možné podstúpiť konzervatívnu liečbu, ktorá predstavuje pobyt na nemocničnom lôžku spojený s podávaním výživy infúziou, ľadovými obkladmi a antibiotikami. Zápal môže ustúpiť a opäť sa vrátiť, preto jediným konečným riešením je operácia (apendektómia). Ak má človek podozrenie na toto ochorenie, je potrebné urýchlene navštíviť lekára/chirurga. Na zistenie zápalu slepého čreva vykonávame klinické vyšetrenie, ktoré zahŕňa meranie teploty, pulzu, dychovej frekvencie, vyšetrenie brucha pohmatom, poklepom a vypočutím črevných pohybov, vykonáva sa tiež vyšetrenie per rectum, odber krvi na potvrdenie prebiehajúceho zápalu a vylúčenie iných ochorení. Ďalej je pacient odoslaný na vyšetrenie brucha ultrazvukom alebo CT.

Je operácia slepého čreva náročný zákrok?
Chirurgického zákroku, pri ktorom je odstránený zapálený červovitý výbežok slepého čreva, sa netreba obávať. Ide o jednu z najbežnejších operácií, ktorú chirurgovia vykonávajú. Odstránenie slepého čreva nemá na ľudský organizmus negatívny vplyv. V nemocnici AGEL Žiar nad Hronom vykonávame najmä laparoskopické odstránenie slepého čreva. Ide o šetrnejšiu metódu, pri ktorej sa cez tri menšie otvory zavedie kamera a tenké operačné nástroje. Všetko prebehne rýchlo a bez nutnosti otvárať brušnú dutinu, čím sa tiež skracuje čas hojenia a následného pobytu v nemocnici. Komplikácie pri apendektómii sú zriedkavé.

Aká je rekonvalescencia a diéta po operácii slepého čreva?
Po hospitalizácii v nemocnici je najdôležitejšie dodržiavať šetriacu diétu (bezzvyškovú), ktorá po sebe necháva čo najmenej nestráviteľných zvyškov a nedráždi črevá. Je potrebné vynechať korenené, vyprážané jedlá a nápoje s alkoholom, taktiež potraviny, ktoré spôsobujú nadúvanie, ako je karfiol, kapusta, brokolica, strukoviny, čerstvé pečivo a ďalšie. Nevhodné je tiež celozrnné pečivo, citrusy, orechy, semienka, strukoviny a pod.. Ďalším dôležitým bodom počas hojenia operačných rán je nevhodnosť kúpania. Krátke sprchovanie je možné až po niekoľkých dňoch. Ranu je potrebné pravidelne ošetrovať podľa pokynov ošetrujúceho lekára. Dĺžka pracovnej neschopnosti závisí od mnohých faktorov, spravidla ide o 2 – 3 týždne, niekedy aj viac.

V ktorom detskom veku sa zápal slepého čreva vyskytuje najčastejšie?
Najčastejšie zápal slepého čreva nastáva u detí vo veku 10 až 15 rokov, do troch rokov veku sa vyskytuje iba zriedka. Medzi príznaky patrí bolesť brucha, nútenie na zvracanie až zvracanie, hnačka a nechutenstvo.  Pokiaľ sa však dieťa sťažuje na silnú bolesť brucha, rozhodne netreba váhať a ihneď kontaktovať lekára.

Existuje prevencia zápalu slepého čreva?
Predísť vzniku zápalu slepého čreva nie je možné, nakoľko nie je presne dané, čo ho spúšťa. Dôležité je udržiavať zdravý životný štýl a zdravo sa stravovať. Pravidelný príjem dostatočného množstva vlákniny pomôže k zdravému prechodu potravy tráviacim traktom, čím sa znižuje riziko blokády čriev, aj upchatiu slepého čreva.

Vizitka: MUDr. Ján Grolmus je primárom chirurgického oddelenia od roku 2021. Okrem operačných výkonov a poskytovania zdravotnej starostlivosti, vedie aj tím lekárov a chirurgickú ambulanciu. Narodil sa v Žiari nad Hronom, kde vyštudoval strednú školu gymnázia a následne v roku 2010 úspešne ukončil Univerzitu Komenského v Bratislave Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine. Po ukončení školy nastúpil ako lekár do žiarskej nemocnice a je jej verný dodnes. Počas práce v roku 2019 získal špecializovanú skúšku v odbore chirurgia. Počas svojej práce absolvoval AO trauma basic kurz traumatológie, školenie v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici zameraný na laparoskopické resekcie čreva, kurzy hernioplastiky v Univerzitnej nemocnici u Sv. Michala v Bratislave zamerané na otvorenú hernioplastiku a laparoskopickú hernioplastiku TAPP a IPOM. MUDr. Ján Grolmus doteraz vykonal približne 2 600 operácií v nemocnici AGEL Žiar nad Hronom.


Zdroj, foto: AGEL SK, TS




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *