ŠÚKL informuje o ukončení jarného zberu liekového odpadu z lekární: vyzbieralo sa 237 ton

Štátny ústav pre kontrolu liečiv oznamuje, že jarný turnus zberu liekového odpadu, ktorý prebiehal od 15. apríla 2024, bol ukončený dňa 16. septembra 2024. Počas tohto obdobia sa vyzbieralo 237 ton liekového odpadu z 2050 lekární. Aktuálny jesenný zber plynule nadväzuje na jarný a prebieha od 16. septembra.

Uvedené množstvo predstavuje kumulovaný odpad z jesenného turnusu v roku 2023 a jarného zberu tohto roka, ktoré sa z technických príčin uskutočnili spoločne. V roku 2023 sa jesenný zber neuskutočnil kvôli dočasnému uzavretiu spaľovní určených na likvidáciu nebezpečného liekového odpadu.

„Situácia s odvozom liekového odpadu z lekárni je stabilizovaná a  vracia sa do rutinných koľají,“ uviedol riaditeľ štátneho ústavu Roman Dorčík a dodal: „V záujme zvyšovania efektivity odvozu sme pre lekárne sprostredkovali aplikáciu, cez ktorú nám môžu nahlásiť, akým množstvom liekového odpadu práve disponujú.“

Lekárne, ktoré informácie v aplikácii aktualizovali, sú už do plánovania odvozu zahrnuté. Ostatné lekárne vyzývame, aby tak urobili najneskôr do 30. septembra 2024.  

Ako správne zaobchádzať s liekovým odpadom?
Štátny ústav pre kontrolu liečiv upozorňuje, že nespotrebované lieky predstavujú finančnú záťaž nielen pre verejné zdroje, ale aj pre životné prostredie. Lieky sa nikdy nesmú vyhadzovať do komunálneho odpadu ani splachovať do toaliet, pretože by mohli kontaminovať pôdu a podzemné vody, čím by ohrozili životné prostredie aj verejné zdravie.

Nespotrebované lieky a lieky po exspirácii je potrebné odniesť do ktorejkoľvek lekárne. Je dôležité, aby lieky boli iba vo vnútornom obale – ako napríklad blister, sklenená či plastová nádoba, hliníková tuba a podobne. Vonkajší obal a tzv. príbalový leták (písomná informácia pre používateľa) patria do komunálneho odpadu a môžu sa recyklovať.

Medzi liekový odpad nepatria:

  • výživové a potravinové doplnky (vrátane vitamínov a čajov),
  • homeopatiká,
  • zdravotnícke pomôcky,
  • kozmetika,
  • ihly (s výnimkou tých, ktoré sú súčasťou pôvodného balenia lieku),
  • vonkajšie obaly liekov a príbalové letáky.

Tento druh odpadu lekáreň nie je povinná prevziať.

„Zodpovedným nakupovaním liekov a správnym zaobchádzaním s liekovým odpadom prispievate k zníženiu verejných výdavkov a k ochrane životného prostredia,“ uzavrel Roman Dorčík.

Zdroj: ŠÚKL, TS




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *