Lymfóm je najčastejšia forma rakoviny krvi

Jeho diagnostika môže byť zdĺhavá, pre liečbu je však čas rozhodujúci detským pacientom voperovali vstrebateľné skrutky

Hovorí sa o ňom menej ako o iných typoch onkologických ochorení, pritom je najčastejšie sa vyskytujúcou formou rakoviny krvi. Existujú dva základné typy a aj napriek faktu, že ide o rakovinu, zväčša sa dá liečiť s dobrou prognózou. Hovoríme o diagnóze lymfóm. Čo je to lymfóm a aká je liečba a perspektíva prežívania pacientov s týmto ochorením na Slovensku a vo svete? Prezradila primárka oddelenia klinickej hematológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana  MUDr. Ľubica Lukáčová.

„Začiatok môjho ochorenia sa zdal byť nevinný. Mierne zvyšovanie sa hodnôt CRP (C-reaktívny proteín, bielkovina, ktorej hladina v krvi stúpa počas akútnej fázy zápalu), naopak, nízke hodnoty hemoglobínu a únava“, Hovorí 69- ročný pacient František. Tieto príznaky vo všeobecnosti môžu znamenať čokoľvek alebo len bežnú infekciu. ,,Postupne sa pridávala opakovaná horúčka, strata hmotnosti a nadmerné potenie. Ak však hovorím o potení, znamená to abnormálne potenie, kedy sa najmä v noci musíte minimálne trikrát prezliecť a vymeniť aj plachtu a posteľnú bielizeň. Únava bola čoraz väčšia, až taká, že máte pocit, že nevládzete už ani rozprávať. Častokrát nesúvisí so žiadnou činnosťou či námahou, prichádzala náhle a bez dôvodu“, opisuje príznaky na začiatku ochorenia František. Bežná návšteva všeobecného lekára a krvný obraz okrem neustále stúpajúcich hodnôt CRP a nízkeho hemoglobínu neukázali nič, o čo by sa dalo oprieť. Začal však kolotoč vyšetrení a návštev špecialistov, ktorý mal za cieľ určiť diagnózu. Po hospitalizáciách na internom oddelení, oddelení chirurgie, absolvovaní celotelového PET CT sa podarilo diagnostikovať Františkov zdravotný stav. Diagnóza znela: lymfóm. Napriek tomu, že toto slovo neveštilo nič dobré, František v tom čase netušil, čo presne znamená.

,,Lymfóm je jedným z najbežnejších druhov rakoviny, ktorá postihuje lymfatický systém – sieť orgánov a tkanív, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v našej imunitnej obrane. Zároveň je to tretí najčastejší typ rakoviny u detí. Lymfatický systém je tvorený sieťou lymfatických uzlín, kanálikov a orgánov ako sú slezina, kostná dreň a týmus, ktoré produkujú a transportujú lymfatickú tekutinu, biele krvinky a iné látky nevyhnutné pre imunitnú odpoveď organizmu. Keď sa v bunkách lymfatického systému objaví rakovina, tieto bunky začnú nekontrolovateľne rásť, čím vzniká lymfóm,“ vysvetľuje primárka MUDr. Lukáčová. Poznáme dva typy lymfómov – Hodgkinov a Nonhodgkinov lymfóm. Hodgkinov lymfóm je charakterizovaný prítomnosťou špecifických buniek nazývaných Reed-Sternbergove bunky, ktoré možno identifikovať pod mikroskopom. Hodgkinov lymfóm je zriedkavejší než Nonhodgkinov lymfóm, ale má tendenciu byť liečiteľnejší, najmä ak je zachytený včas. Nonhodgkinov lymfóm je rozmanitejšia skupina lymfómov, ktorá zahŕňa viac než 90 rôznych podtypov. Je bežnejší a môže sa vyskytnúť u ľudí všetkých vekových kategórií. Typy NHL sa líšia podľa agresivity: od pomaly rastúcich lymfómov (indolentných) po rýchlo rastúce (agresívne) formy.

,,Príznaky lymfómu sú často nešpecifické a môžu byť zamieňané s bežnými infekciami alebo inými ochoreniami. Niektoré z najčastejších príznakov zahŕňajú zväčšené lymfatické uzliny na krku, podpazuší alebo slabinách, ktoré nie sú bolestivé, neúmyselná strata hmotnosti, horúčka a nočné potenie, únava a slabosť, kašeľ, dýchavičnosť alebo bolesť na hrudi, najmä ak sú postihnuté lymfatické uzliny v hrudníku,“ hovorí skúsená odborníčka. Tieto príznaky môžu pretrvávať celé mesiace, kým sa pacient rozhodne vyhľadať lekársku pomoc. V mnohých prípadoch sa ochorenie odhalí až v pokročilejšom štádiu, čo môže komplikovať liečbu.

František momentálne podstupuje liečbu chemoterapiou na oddelení klinickej hematológie prešovskej nemocnice, ktoré vedie práve MUDr. Lukáčová. Ako hovorí zo svojej mnohoročnej praxe, počet pacientov s lymfómom oproti minulosti kontinuálne rastie, avšak vďaka inovatívnym liekom (biologická liečba – monoklonové protilátky, cielená liečba – BTK inhibítory, bcl2 inhibítory a pod.), ktoré prišli na trh za ostatných pätnásť rokov, sú mnohé z týchto lymfómov vo vysokom percente vyliečiteľné, respektíve pomôžu radikálne predĺžiť život. V súčasnej dobe pribúdajú ďalšie liečebné možnosti ako bišpecifické protilátky alebo génová (CAR-T cell ) terapia, ktoré sú novým prísľubom na zlepšenie prognózy týchto pacientov.

Jedným z hlavných pilierov zlepšenia starostlivosti o pacientov s lymfómom je informovanosť. Na Slovensku existujú rôzne pacientske organizácie, ako je Liga proti rakovine alebo OZ Lymfoma a Leukémia Slovensko,  ktoré poskytujú dôležitú psychologickú a praktickú podporu pre pacientov a ich rodiny. Vzdelávanie o ochorení, včasnej diagnostike a možnostiach liečby je nevyhnutné pre zlepšenie výsledkov liečby. Práve 15. septembra chceme o lymfóme rozprávať viac ako inokedy, pretože práve tento deň je Svetovým dňom povedomia o lymfóme.

Zdroj, foto: FNsP J.A. Reimana Prešov, TS




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *