MZ SR: Ozdravný plán VšZP je viac ako nevyhnutný

Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky (MZ SR) berie na vedomie krok Úradu pre dohľad na zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), že v záujme celého zdravotníckeho sektora, najmä pacientov a zdravotníckych pracovníkov sa podarilo posunúť zastabilizovanie nepriaznivo sa vyvíjajúcej hospodárskej situácie vo VšZP. Reaguje tak na dnešné rozhodnutie vo veci uloženia povinnosti VšZP predložiť na schválenie ozdravný plán.

Cieľom je získanie rezerv predovšetkým na výdavkovej strane, ktoré majú priniesť nevyhnutné úsporné opatrenia. Ďalšou kľúčovou oblasťou je revízia výnosov a výdavkov, ktorá vytvorí lepší prehľad o finančnej kondícii poisťovne, a teda aj vývoja, ktorým sa v tejto náročnej dobe uberá.

„Navrhované opatrenia majú slúžiť najmä na zlepšenie hospodárskej bilancie VšZP. Niektoré z diskutovaných opatrení predstavenstvo poisťovne v spolupráci s MZ SR už realizuje. VšZP si plní a aj ďalej bude plniť povinnosti voči svojim poistencom a poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Pre ochranu záujmov poistencov je však potrebné prijať aj ďalšie opatrenia, ktoré síce nemusia byť populárne, ale sú nevyhnutné a potrebné, keďže nám záleží na finančnej kondícii poisťovne,“ uviedla ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková.

O zavedení konkrétnych opatrení v jednotlivých oblastiach zdravotnej starostlivosti bude rokovať predstavenstvo VšZP a jej dozorná rada, ktorá ich následne predloží ÚDZS v stanovenej lehote. Po schválení úradom sa opatrenia môžu začať bezodkladne plniť.

Zdroj: MZ SR, TS




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *