Handlovské Senior centrum počas leta pomôže s krátkodobou starostlivosťou o seniorov

Senior centrum Svätej Kataríny, ktoré funguje pri handlovskej nemocnici, po vlaňajšom úspechu aj toto leto rozširuje poskytované služby. Práve počas tohto ročného obdobia chce rodinným príslušníkom uľahčiť starostlivosť o seniorov. Od júla do septembra preto opätovne ponúka aj krátkodobú starostlivosť o seniorov, ktorú možno využiť napríklad počas dovoleniek.

Senior centrum Svätej Kataríny funguje v priestoroch Nemocnice AGEL Handlová od roku 2014. Jeho klientelu tvoria seniori vo vyššom veku, preto je bezprostredná prítomnosť zdravotnej starostlivosti veľkou výhodou. „Uvedomujeme si, že letné obdobie je obzvlášť komplikované pre rodiny, ktoré sa o seniorov starajú v domácnosti. Niektorí potrebujú nepretržitú opateru, iní zvládnu byť pár hodín aj sami, ale dovolenka býva pre opatrujúce osoby práve z dôvodu starostlivosti o príbuzného takmer nereálna,“ opísala komplikovanú situáciu mnohých rodín riaditeľka Nemocnice AGEL Handlová Ing. Marta Eckhardtová, MPH. Práve to bol hlavný dôvod, prečo vlani po prvý raz umožnili aj krátkodobé využívanie opatrovateľských služieb Senior centra. „Zo strany rodinných príslušníkov, ktorí majú seniorov v domácej opatere, sa táto možnosť stretla s veľkým záujmom. Mohli si dopriať trochu času pre seba, oddýchnuť si, vyraziť si na výlet, alebo si užiť dovolenku bez obáv o zdravie opatrovanej osoby. Seniori u nás boli spokojní a tento pobyt brali ako príjemné spestrenie všedných dní,“ doplnila Marta Eckhardtová.

Senior centrum Sv. Kataríny sa opätovne rozhodlo vyjsť v ústrety obyvateľom regiónu a od júla do septembra ponúka možnosť krátkodobej starostlivosti o seniorov. Takýto pobyt môže trvať dni, alebo aj týždne, podľa individuálnej potreby záujemcov. O klientov Senior centra sa stará skúsený tím kvalifikovaných opatrovateliek v súčinnosti so zdravotnou sestrou a sociálnou pracovníčkou. „Seniorov vedieme k aktivite, aby sme udržiavali ich pamäťové a orientačné schopnosti, trénovali jemnú motoriku, ale venujeme sa aj fyzickej rehabilitácii, trávime čas na čerstvom vzduchu a spoločne vymýšľame rôzne aktivity, ktoré ich bavia a krátia si nimi čas. Teší nás, že môžeme počas letných mesiacov vyjsť v ústrety obyvateľom regiónu a privítať medzi sebou nové tváre,“ vyjadrila sa sociálna pracovníčka Mgr. Monika Krištofcová.


Zdroj, foto: AGEL SK, TS




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *