MZ SR: Posilňujeme kompetencie sestier a pôrodných asistentiek

Ministerstvo zdravotníctva SR vydalo k 30. júlu 2024 novelizáciu Vyhlášky č. 95/2018 Z. z., ktorou sa určuje rozsah kompetencií sestier a pôrodných asistentiek v závislosti od ich dosiahnutého stupňa vzdelania. Rezort sa aj takýmto spôsobom snaží zatraktívniť povolanie sestry v našej krajine a poukázať na ich nezastupiteľný význam v zdravotníckom sektore. 

Ministerstvo pripravilo novelu vyhlášky s ohľadom na potreby praxe tak, aby korešpondovala aj s programovým vyhlásením Vlády SR na roky 2023 až 2027. „Uvedená vyhláška rozširuje kompetencie sestier a pôrodných asistentiek tak, aby mohli vykonávať širšie spektrum činností samostatne, čo sa prejaví predovšetkým v prospech dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre pacienta. Rovnako to zvýši autonómiu povolania sestier i pôrodných asistentiek, ich profesionálny kredit a súčasne prihliada aj na požiadavky vzdelávacích inštitúcií v zdravotníctve, či samotných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti,“ uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková, podľa ktorej diskusie o novej vyhláške prebiehali mesiace na úrovni ministerstva, odbornej i laickej verejnosti.

Nová vyhláška MZ SR č. 208/2024 Z. z., ktorou sa určuje rozsah ošetrovateľskej praxe poskytovanej sestrou samostatne, samostatne na základe indikácie lekára a v spolupráci s lekárom a rozsah praxe pôrodnej asistencie poskytovanej pôrodnou asistentkou samostatne, samostatne na základe indikácie lekára a v spolupráci s lekárom, prináša niekoľko zmien. 

Sestrám a pôrodným asistentkám umožňuje napríklad triedenie pacientov v závislosti od naliehavosti ich zdravotného stavu – tzv. triáž. Rozširuje druhy liekov, ktoré môže sestra a pôrodná asistentka podávať samostatne, na základe ordinácie lekára v rámci indikačného rozsahu. Sestrám rozširuje možnosti pri starostlivosti o novonarodené dieťa. V rámci ambulantnej sféry, ale aj ostatných sfér, stanovuje možnosť realizovať sestrám samostatne základné kožné testy na alergie, či vyšetrenie krvi tzv. testami pomocou PoCT metodiky (Point of Care Testing). Výsledky daných vyšetrení následne sestra predkladá lekárovi na posúdenie. Lekárovi môže súčasne vopred pripraviť vybrané administratívne úkony spojené napr. s predpisovaním liekov, či zdravotníckych pomôcok. Vyhláška tiež ustanovuje podmienky pri posudzovaní EKG vyšetrenia, pri vedení pôrodu pôrodnou asistentkou samostatne, pri šití malých chirurgických poranení, pri ošetrovaní rán ako takých, pri stanovovaní základných diét pre hospitalizované osoby v ústavnej zdravotnej starostlivosti a mnohé ďalšie. 

„Veríme, že vyhláška sprehľadní kompetencie sestier a pôrodných asistentiek naprieč všetkými formami poskytovania zdravotnej starostlivosti tak, aby bola zdravotná starostlivosť plynulejšia a dostupnejšia pre všetkých občanov,“ uzavrela ministerka Dolinková.

Foto: Moondance, Pixabay

Zdroj: MZ SR, TS




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *