Lekár by nemal klamať svojim kolegom ani pacientom

Bratislava, 6. 8. 2024 – Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková vyzýva opozíciu na čele s poslancom NR SR T. Szalayom (SASka), aby prestali šíriť klamstvá a lži, ktoré polarizujú uprostred leta slovenskú spoločnosť.

„Dnes sme boli svedkami 5 klamstiev, ktoré som po rokovaní Výboru NR SR pre zdravotníctvo vysvetlila. Podvečer sa objavilo ďalšie, šieste Szalayove klamstvo. Vidno, že miesto riešení je im bližšie znížiť sa ku lacným lžiam,“ uvádza ministerka zdravotníctva.

Dolinková dnes na tlačovej konferencii s názvom „5 klamstiev SASky“ odpovedala médiám, aká je pravda okolo Kardiologického oddelenia vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne, oprave vodovodného potrubia, prečo je nevyhnutný ozdravný plán pre VšZP, ako napreduje čerpanie Plánu obnovy a odolnosti v slovenskom zdravotníctve, či situácia v ambulantnom sektore, ale aj stratégia MZ SR pri plnení Programového vyhlásenia vlády SR 2023 – 2027.

„Nestíham sa čudovať s akou drzosťou si pán Szalay pripravil dnes popoludní pre nás ďalšie, šieste klamstvo. Dôrazne žiadam, aby skutočne prestal manipulovať s už aj tak dosť vysilenou dôveryhodnosťou našich občanov a nehazardoval so zdravím nevinných ľudí,“ reaguje Dolinková na Szalaya, ktorý na tlačovej konferencii informoval o zastavení pripravovaného katalógu zdravotných výkonov, ktorého cieľom je zefektívniť a najmä skrátiť pre pacientov čakacie lehoty na lekárske zákroky a operácie.

„Týmto vyzývam aj predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Juraja Drobu, aby odvolal Tomáša Szalaya z pozície hlavného lekára kraja. Tento človek na jednej strane háji práva pacientov, zložil Hippokratovu prísahu, avšak na druhej strane ľuďom i samotným lekárom hrubo klame a zavádza ich. Šíri nepravdy, paniku a stres ktoré sú v príkrom rozpore s etikou a slušnou morálkou. Na katalógu MZ SR intenzívne pracuje, nie je pravdou, že boli práce pozastavené z nedostatku finančných, či iných zdrojov alebo kapacít,“ dodala Z. Dolinková.

Uvedený katalóg by mal komplexne odzrkadlovať súčasné potreby slovenských pacientov, MZ SR ho plánuje zverejniť v najbližších dňoch. Skúšobná tzv. pilotná časť by mala fungovať na jeseň 2024 a postupne sa bude implementovať do plnej prevádzky.

Zdroj: MZ SR, TS




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *