Vakcinácia bez uznávaného očkovacieho certifikátu zabezpečí možno zdravie, ale nie slobodu

Informačná kampaň nás informovala, že vakcinácia je sloboda. Teraz sa ukazuje, že nám štát zabudol pripraviť toľko potrebný „šém“, aby k tomuto účelu mohla vakcinácia naplno slúžiť.

Každé očkovacie centrum totiž zatiaľ vydáva svoj vlastný certifikát o očkovaní proti COVID-19. Čo uvádzajú všetky certifikáty je meno očkovaného, vakcinačná látka a dátum zaočkovania. Kým niekde vydávajú len papier v slovenskom jazyku, inde vydávajú tiež papier ale s QR kódom a sú aj miesta, kde vydávajú očkovací preukaz v slovenskom jazyku. Bohužiaľ, doklady o očkovaní v slovenskom jazyku neakceptujú v zahraničí. 

Aj keď sa u nás začalo očkovať vlani 26. decembra, ministerstvo zdravotníctva teraz intenzívne pracuje na univerzálnom tlačive, ktoré človek dostane po očkovaní, a ktoré bude aj medzinárodne uznávaným dokladom. Zaočkovaní sa dostávajú do neriešiteľnej situácie. Kým Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva radí, aby Slováci, ktorí cestujú do zahraničia, kontaktovali svojho všeobecného lekára a požiadali ho o potvrdenie očkovania do Medzinárodného očkovacieho preukazu, prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) Monika Palušková k vakcinačným centrám uviedla: „Vzťahuje sa na ne aj povinnosť zaznamenať očkovanie, opečiatkovať a vlastnoručne podpísať záznam do medzinárodného očkovacieho preukazu, ak zdravotnícki pracovníci centra očkovanie indikovali, vykonali a ak o to občan požiada.“ Túto zodpovednosť podľa Paluškovej nie je možné preniesť na žiadneho iného zdravotníckeho pracovníka, ktorý očkovanie nevykonal.

Zdroj: Redakcia/Pravda.sk/Teraz.sk

Foto: ds_30 z Pixabay



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *