Na 24 hodín môžete navštíviť Česko bez akýchkoľvek podmienok

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martin Klus na FB informoval:

„Hoci je Slovensko na českom „pandemickom semafore“ naďalej červené, oddnes platia nové pravidlá vstupu osôb na územie ČR podľa včera (31. 5.) aktualizovaného Ochranného opatrenia českého rezortu zdravotníctva. Z neho vyplývajú pre občanov Slovenska viaceré výhody pri vstupe do Česka.

OD 1. 6. 2021 MÔŽU OBČANIA SR/REZIDENTI V SR CESTOVAŤ DO ČR: Aj za účelom turistiky, pokiaľ sa po vstupe na územie ČR preukážu národným certifikátom o vykonanom očkovaní v SR vydanom MZ SR a to už po 22 dňoch od prvej dávky vakcinácie a pred vstupom do ČR online vyplnia príjazdový formulár, alebo potvrdením o prekonanom ochorení COVID-19 nie viac ako pred 180 dňami (taktiež s povinnosťou vyplniť príjazdový formulár pred vstupom), alebo potvrdením o negatívnom výsledku AG testu nie staršom ako 24 hod alebo PCR testu nie staršom ako 72 hod vykonanom v SR a pred vstupom do ČR online vyplnia príjazdový formulár; pričom po príchode do ČR musia občania SR/rezidenti SR zostať v izolácii do získania negatívneho výsledku PCR testu, ktorí musia absolvovať (na vlastné náklady) na území ČR. Povinnosť vyplniť príjazdový formulár platí v týchto prípadoch vždy.

Inými slovami, občania SR/rezidenti v SR môžu po príchode do ČR prakticky hneď absolvovať PCR test a po získaní negatívneho výsledku môžu automaticky ukončiť svoju izoláciu v ČR. V prípade preradenia SR na zoznam oranžových krajín, t. j. krajín so stredným rizikom nákazy, bude platiť aj pre občanov SR/rezidentov v SR len povinnosť AG/PCR testu IBA pred vstupom do ČR. Pokiaľ ide o kategorizáciu krajín podľa stupňa rizika nákazy, Česko dlhodobo a striktne postupuje podľa údajov publikovaných ECDC.

A ďalšia dobrá správa je, že občania SR/rezidenti v SR môžu cestovať do Česka aj Z AKÝCHKOĽVEK DÔVODOV a to bez povinnosti vyplniť online príjazdový formulár pre vstupom do Čr, či absolvovať po príchode do Česka izoláciu/PCR test, pokiaľ doba ich pobytu na území ČR nepresiahne 24 hodín.“

Zdroj, foto: Martin Klus, štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí, Facebook  



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *