USA schválili kontroverzný prípravok proti Alzheimerovej chorobe

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v pondelok schválil liek Aduhelm proti Alzheimerovej chorobe obsahujúci látku aducanumab. Tento liek vyvinula americká spoločnosť Biogen v spolupráci s japonskou farmaceutickou spoločnosťou Eisai Co.

Schválenie lieku je o to významnejšie, že za posledných takmer 20 rokov nebol na liečbu Alzheimerovej choroby schválený žiaden iný nový liek. Zároveň však ide o kontroverzné rozhodnutie. FDA vo svojom rozhodnutí uviedla, že liek nepreukázal svoju účinnosť úplne bez pochýb. Niektorí lekári uviedli, že výsledky klinických skúšok boli nekonzistentné a je preto potrebné zabezpečiť viac dôkazov. Povolenie na nasadenie lieku u pacientov tak bolo udelené za predpokladu, že firma Biogen zrealizuje ďalšie rozsiahle testovanie. Na toto testovanie má však niekoľko rokov.

Aduhelm je výnimočný tým, že sa nesnaží iba tlmiť príznaky ochorenia ako dosial známa liečba, ale cieli priamo na mechanizmy ochorenia.  Liek sa bude pacientom podávať vnútrožilovo raz za mesiac. Spoločnosť Biogen stanovila priemernú cenu liečby jedného pacienta liekom Aduhelm na 56 000 dolárov ročne.

Zdroj: REUTERS/IROZHLAS.CZ

Foto: Pixabay




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *