Zápal srdcového svalu u mladých mužov je po očkovaní vakcínami Pfizer a Moderna vyšší ako sa očakávalo

Podľa údajov z dvoch systémov monitorovania bezpečnosti vakcín sa u mladých mužov v USA po druhej dávke mRNA vakcíny od konzorcia Pfizer / BioNTech a spoločnosti Moderna vyskytol vyšší počet zápalov srdcového svalu, ako sa očakávalo. Tieto informácie zverejnilo minulý týždeň Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb v USA (CDC).

CDC a ďalšie zdravotné regulačné úrady vyšetrujú prípady zápalu srdcového svalu po tom, čo izraelské ministerstvo zdravotníctva informovalo, že zistilo pravdepodobnú súvislosť tohto ochorenia mladých mužov s vakcínu od konzorcia Pfizer/BioNTech. Riziko zápalu srdcového svalu sa stále prešetruje a zatiaľ sa neprišlo k záveru, že existuje príčinná súvislosť medzi vakcínami a prípadmi myokarditídy alebo perikarditídy. Zatiaľ čo niektorí pacienti vyžadovali hospitalizáciu, väčšina z nich sa úplne zotavila, uviedla CDC.

Viac ako polovica prípadov zaznamenaným po druhej dávke vakcíny Pfizer / BioNTech alebo Moderna americkým systémom hlásenia nežiaducich účinkov vakcín (VAERS), boli ľudia vo veku od 12 do 24 rokov, uviedlo CDC. Tieto vekové skupiny predstavovali menej ako 9 % z celkovo podaných dávok. „Máme tu zjavne nerovnováhu,“ uviedol Dr. Tom Shimabukuro, zástupca riaditeľa Úradu pre imunizáciu v CDC. Drvivá väčšina prípadov sa vyskytla do týždňa po očkovaní, uviedol Shimabukuro. V dátach VAERS bolo po druhej dávke vakcíny pozorovaných 283 prípadov zápalu srdca u osôb vo veku 16 až 24 rokov. Pre porovnanie, na základe pomerov incidencie americkej populácie sa očakávala, že v danom vekovom rozpätí bude 10 až 102 týchto prípadov, uviedla CDC. Shimabukuro upresnil, že medzi hlásenými prípadmi zápalu srdca bola prevaha mužov v mladších vekových skupinách. Medián veku pacientov, u ktorých sa po druhej dávke očkovacej látky vyskytol zápal, bol 24 rokov.

Konzorcium Pfizer uviedlo, že podporuje hodnotenie CDC týkajúce sa prípadov zápalu srdcového svalu, s odvolaním sa na to, že „počet prípadov je malý vzhľadom na počet podaných dávok“. Asi 130 miliónov ľudí v Spojených štátoch dostalo obe dávky jednej z mRNA vakcín. „Je dôležité si uvedomiť, že dôkladné hodnotenie prípadov stále prebieha, a nedošlo sa k záveru, že vakcíny mRNA proti COVID-19 spôsobujú myokarditídu alebo perikarditídu,“ uviedla spoločnosť vo vyhlásení. Spoločnosť Moderna uviedla, že sa tiež nepreukázala príčinná súvislosť tohto ochorenia a ich vakcíny. Spoločnost aktívne pracuje s orgánmi verejného zdravia a regulačnými orgánmi na ďalšom hodnotení problému.

Zdroj: Reuters.cz

Foto: Jorge Romero z Pixabay




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *